Māris Maskalāns. Staņislavs Laizāns (77 gadi), pensionēts mežstrādnieks. Nagļi. 2010. Sudraba želatīna kopija, tonēta selēnā un sēpijā.Trešdien, 15. maijā, plkst. 17.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Skārņu ielā 10/20, Rīgā) un mākslas zinātniece Inese Baranovska aicina uz "Sarunu muzejā" ar fotomākslinieku, operatoru un režisoru Māri Maskalānu, kura personālizstāde "Nagļi LV–4631" ir apskatāma muzeja Lielajā zālē.

2008. gadā kopā ar režisori Lailu Pakalniņu Māris Maskalāns (1971) filmēja dokumentālo filmu "Par dzimtenīti", veltītu Nagļu ciemam un tā iedzīvotājiem. Šis Latgales pagasts, tālu no lielpilsētas greznības, burzmas un kņadas, apbūra viņu ar savu pašpietiekamo un nesamāksloto esības būtību. Tad arī radās ideja izveidot melnbaltu fotogrāfiju sēriju. Māris Maskalāns vairāku gadu garumā (2009–2012) ir devies speciālās ekspedīcijās, lai dokumentētu Nagļu iedzīvotājus – no veciem vīriem un sievām līdz pusaudžiem un bērniem. Tagad visiem interesentiem ir iespēja iepazīties ne tikai ar šī neatlaidīgā darba rezultātiem, bet arī ar pašu mākslinieku klātienē.

"Saruna muzejā" piedāvā improvizētu ekskursiju ekspozīcijā, kuru veido sešdesmit labākās fotogrāfijas no skaitliski plašā arhīva. Māris Maskalāns pastāstīs par to, kāpēc tieši Nagļiem viņa daiļradē ir atvēlēta īpaša vieta, kādi radošie uzdevumi tika uzstādīti projekta īstenošanas laikā un ar kādiem paņēmieniem tiek panākts vienreizējs klātbūtnes efekts, kas palīdz attīstīt klusu, bet emocionālu dialogu starp personāžu un skatītāju.

Visas fotogrāfijas ir melnbaltas, uzņemtas autentiskā vidē uz neitrāla fona, akcentējot nevis kolorīto telpu, bet konkrētu cilvēku. Šis bezkaislīgais fons it kā ierobežo, bet reizē arī rada ļoti personisku, privātu attieksmi – šajos attēlos nav ikdienas rutīnas un lieku vizuālo uzslāņojumu. Skarbo, sirsnīgo un patieso stāstu par šiem cilvēkiem skatītājs var veidot pats savā iztēlē.

Mārim Maskalānam izdevās radīt unikālu viena ciemata iedzīvotāju portretu kolekciju, kas kalpo kā piemineklis vienkāršiem lauku ļaudīm, tai it kā neredzamajai, bet īstajai Latvijas daļai, kurai nepievērš uzmanību aktuālie masu mediji ar "fotošopā" apstrādātiem portretiem uz glancēto žurnālu vākiem. Šo attēlu patiesais spēks pilnībā atklājas tikai aplūkojot visu kolekciju kā vienotu kopumu. Māra Maskalāna izveidotā portretu galerija būtībā ir kultūrvēsturiski antropoloģisks pētījums, paliekoša vizuālā dokumentācija par Latvijas lauku identitāti 21. gadsimta sākumā.

Nāciet, skatiet, apbrīnojiet, salīdziniet, uzdodiet jautājumus, veidojiet un izsakiet savu viedokli! Aicināti visi! Mēs Jūs gaidām!

Dalības maksa: ieejas biļete izstādē (pieaugušiem – LVL 2,50; skolēniem, studentiem, pensionāriem – LVL 1,50).

Izstāde skatāma līdz 26. maijam.

Plašāk par izstādi lasiet LNMM mājaslapā:

http://www.lnmm.lv/lv/dmdm/info/visit/exhibition/2013/maris-maskalans-naglji-lv-4631/

ATBILDĪGĀ PAR PASĀKUMU:

Inese Baranovska, izstādes kuratore, LNMM Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta vadītāja

T: (+371) 67 830900, E: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.