"Ķīnā dzīvo 56 tautību cilvēki, un civilizācijai ir vairāk nekā piecu tūkstošu gadu sena vēsture. Lai arī ārzemniekiem šķiet, ka viņi iepazīst Ķīnu aizvien labāk, īstā, dzīvā Ķīna joprojām nav zināma un netiek saprasta," ceturtdien tirdzniecības centrā Spice atklājot foto izstādi Neredzētā Ķīna, pavēstīja Ķīnas vēstnieks Latvijā Jans Guocjans.

Izstādē lielveikala otrajā stāvā līdz 1.septembrim būs apskatāmi gandrīz 30 lielformāta fotoattēli ar pasakainiem Ķīnas dabas skatiem un unikāliem kadriem no etnisko iedzīvotāju ikdienas.

Šī izstāde no vairākiem skatu punktiem mēģina parādīt nezināmo Ķīnu, aicina ikvienu pietuvoties šai senajai un vienlaikus modernajai valstij. Mēs rūpīgi atlasījām fotogrāfijas, kas aptver Ķīnas reģionus, tautību un dabas ainavas, kultūru, reliģiju, sabiedrības dzīvi," viesiem izstādes koncepciju izklāstīja J.Guocjans, cerot, ka tas varētu modināt sabiedrībā lielāku interesi par Ķīnu. Austrumniecisku noskaņu atklāšanas pasākumā radīja tradicionālā Ķīnas lauvas deja un lielvalsti savulaik apceļojušā mūziķa Rolanda Ūdra muzikālais priekšnesums.

"Lai arī pēdējos gados Rīgā esam redzējuši desmitiem, pat simtiem ķīniešu, un aizvien biežāk uz Ķīnu dodas Latvijas iedzīvotāji, mēs līdz šim esam atklājuši tikai mazu daļiņu no tālās valsts burvības. Tādēļ esmu sajūsmināta, ka varam dāvāt Spices apmeklētājiem iespēju paraudzīties uz austrumu zemi no vēl viena skatupunkta. Ieraudzīt to tādu, kādu ikdienā redz tikai vietējie iedzīvotāji un zinātkārākie ceļotāji," teica tirdzniecības kompleksa Spice direktore Iveta Lāce.

"Mēs dzīvojam modernā pasaulē un, pateicoties mūsdienu saziņas un ceļošanas iespējām, Latvija un Ķīna patiesībā ir daudz tuvāk viena otrai, nekā pirmajā brīdī varētu šķist. Arī ģeogrāfiski esam gandrīz kaimiņi, jo mūs šķir tikai viena valsts. Šī izstāde ir lieliska iespēja tuvāk iepazīt Ķīnas dažādību, dabas un kultūras vērtības. Jo labāk mēs viens otru iepazīsim, jo sekmīgāki būs uzņēmēju kontakti, kas veicinās investīciju apjomu un labklājību," uzskata Latvijas Ķīnas biznesa padomes valdes priekšsēdētājs Artis Kampars.

Izstādi organizē Ķīnas Tautas Republikas vēstniecība Latvijā sadarbībā ar tirdzniecības centru Spice, Ķīnas ziņu aģentūras Xinhua Rīgas biroju un Latvijas – Ķīnas Biznesa padomi.