Mārtiņš Varbūts "Siltums"Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Hernhūtiešu saiešanas namā no 2017. gada 4. augusta līdz 30. septembrim būs skatāma Mārtiņa Varbūta fotogrāfiju izstāde "Siltums".
Mārtiņš Varbūts par izstādi: “Uguns – tā ir apbrīnojama Dieva dāvana. Pateicoties ugunij, degšanas procesa rezultātā izdalās daudz siltuma. Savukārt siltums ir nepieciešams, lai varētu uzturēt dzīvību. Laikam ritot, cilvēks ir iemācījies ne tikai iegūt uguni, bet to arī izmantot savā labā – gan kā gaismas avotu, gan siltuma iegūšanai un pārtikas sagatavošanai, gan savai aizsardzībai un emocionālo vajadzību apmierināšanai. Iepriekš minētais arī veicināja tādas amatniecības nozares kā podnieki-mūrnieki attīstību.
Pirmās podiņu krāsnis Eiropā sāka parādīties 8.gs.. Sākotnēji podiņu krāsnis mūrēja paši podnieki, kas vienlaikus bija arī krāsns podiņu izgatavotāji, bet, laikam ejot un palielinoties pieprasījumam, šo darbu pārņēma mūrnieki. Tā rezultātā pasaulē un īpaši Eiropas teritorijā dzīvojošie iedzīvotāji varēja sildīties ne tikai pie vienkāršākām,  no akmeņiem un ķieģeļiem uzmūrētām apkures ierīcēm, bet pat pie ļoti greznām un skaisti izdekorētām podiņu krāsnīm, kuras turklāt, pateicoties mūrēšanas tehnoloģiju attīstībai, spēja labāk izstarot telpā siltumu un to arī ilgāk saglabāt.
Pateicoties savam tēvam, kurš jau kopš savas jaunības dienām ir strādājis kā profesionāls amata meistars krāšņu mūrniecībā, arī mani bērnībā saistīja šis amats. Mālu smarža, radošums un iespēja palīdzēt cilvēkiem tikt pie siltuma bija tas, kas mani pamudināja apgūt podnieka profesiju.
Cik daudzveidīga ir pasaule, tik daudzveidīgas ir iespējas, kā cilvēks mēģina iegūt un saglabāt siltumu. Manas profesionālās intereses par podniecību un tās vēsturi iespaidā, laika gaitā ir tapusi fotogrāfiju sērija, ar kuras starpniecību es vēlējos pievērst uzmanību šai mūsdienās retajai, bet joprojām aktuālajai profesijai. Izstāde ir veltījums visiem meistariem, kas ir darbojušies un darbojas šajā jomā.
Izstāde "Siltums" tiek veidota, atlasot radošākās melnbaltās fotogrāfijas no mana foto arhīva un par pamatni bildēm izmantojot oriģinālus, veco laiku tā saucamos "somu" jeb lielā formāta izmēra krāsns podus."

M.Varbūts Siltums

M.Varbūts Siltums