Ivars Grāvlejs. Outlet. 2000. 100 x 117 cm. Digitālā druka. Autora īpašumsNo 2018. gada 22. novembra Mūkusalas Mākslas salona Mazajā zālē skatāma Ivara Grāvleja personālizstāde "Outlet".
Izstādē iekļautajās fotogrāfijās dokumentēti cilvēki, kuri par spīti dažādiem ārējiem apstākļiem – piemēram, sociāliem un ekonomiskiem, – ikdienas dzīvē ir spējuši ieviest prieku un jautrību. Ivara Grāvleja fotogrāfijas, kas tapušas deviņdesmito gadu otrajā pusē un gadsimtu mijā, darbojas kā liecība par laiku, kad Latvijas sabiedrība adaptējās izteiktām pārmaiņām pēc Padomju Savienības sabrukuma 1991. gadā.
Tomēr, atšķirībā no virknes pārnopietnu un dogmatisku interpretāciju par šo laiku, Grāvlejs darbu sērijā "Outlet" neieslīgst sociāli kritiskos vērtējumos un neuzspiež skatītājam kādu ideoloģiski motivētu taisnību. Savienojot fotogrāfijas ar atpazīstamu Rietumu modes zīmolu logotipiem, kā arī ar asprātīgiem, it kā dziļdomīgiem citātiem, Grāvlejs nevis ironizē vai iesmej par cilvēkiem, kas tajās redzami, bet gan viņus romantizē.
Grāvlejs šajās fotogrāfijās sasniedz divus mērķus. Pirmkārt, viņš rada ilūziju par laiktelpas neesamību. Skatoties uz šiem darbiem, rodas asociācijas ar kaut ko labi pazīstamu. Ar dokumentālu reālismu, kas raksturīgs Austrumeiropas laikmetīgajai fotogrāfijai. Tajā pašā laikā veids, kā autors šīs fotogrāfijas ir sakomplektējis un rotaļājies ar to pavadošajiem tekstiem, rada iespēju no realitātes attālināties, uzlūkojot tās kā inscenējumus, kurus mākslinieks pats izveidojis.
Izstādes kurators ir Tomass Pārups. Izstādi papildina eksponēto darbu katalogs, kura grafiskā dizaina autors ir Aksels Bruks. Ieeja izstādē ir bez maksas.
Izstāde Mūkusalas Mākslas salonā skatāma līdz 2019. gada 19. janvārim.
Preses attēli:
1. Ivars Grāvlejs. Outlet. 2000. 35 x 50 cm. Digitālā druka. Autora īpašums

outlet 2000 35x50cm

2. Ivars Grāvlejs. Outlet. 2000. 100 x 117 cm. Digitālā druka. Autora īpašums