2012. gada 5. martā Centrālās un Austrumeiropas Gētes institūtu Facebook lapās sākas pasakains fotokonkurss. Jaunieši tiek aicināti veidot fotogrāfijas, izmantojot brāļu Grimmu klasiskos pasaku motīvus. Jaunos fotogrāfus gaida lieliskas balvas un iespēja piedalīties starptautiskā pasaku izstādē.

Kad pasakas tika sarakstītas, izteiksmīgie pasaku motīvi kalpoja par ceļvedi labākai realitātes izpratnei. Sakarā ar Brāļu Grimmu gadu 2012 Gētes institūts jautā 13 līdz 18 gadus veciem jauniešiem Centrālajā un Austrumeiropā, vai pasakas joprojām ir nozīmīgas? Ar ko mūsdienās saistās pazīstamie simboli?

Jauniešu uzdevums ir izvēlēties kādu no pieciem pasaku motīviem, piemēram, "melno mežu" vai "maģisko priekšmetu", un pasaku simboliku sasaistīt ar mūsdienu realitāti, vienlaikus pastāstot par savu pasauli. "Vēlamies iedrošināt jauniešus parādīt mums savu pasauli, savas cerības un bailes," stāsta Eva Ostaševska no Gētes institūta Varšavā. "Attēls ir viena no vienkāršākajām, taču izteiksmīgākajām komunikācijas metodēm."

Diskusija par pārlaicīgajām pasakām notiek 21. gadsimta komunikācijas platformā – projekts "Nestāsti man pasakas, izstāsti man savu pasauli" norisinās tīmekļa vietnē Facebook, kur ar speciālas aplikācijas palīdzību jauniešiem ir iespēja augšupielādēt savas fotogrāfijas, kā arī apmainīties viedokļiem.

Fotokonkurss norisinās četrās kārtās, no kurām katra ilgst vienu nedēļu; katra jaunā kārta sākas attiecīgās nedēļas pirmdienā. Dalībnieki izvēlas kādu no pasaku motīviem, kuru viņi vēlētos interpretēt, uzņem savas fotogrāfijas un augšupielādē tās Facebook lapā. Pēc katras kārtas Facebook lietotāji balsojot nosaka fotogrāfiju, kas saņem nedēļas balvu – iPod shuffle. Būs arī fināla kārta, kurā īpaši veidota žūrija lems, kurš no četru nedēļu ilgā konkursa dalībniekiem iegūs galveno balvu – iPod nano. Speciālā balva visiem, kas būs izveidojuši īpaši radošas fotogrāfijas, būs iespēja piedalīties starptautiskajā izstādē "Brāļu Grimmu pasaku pasaule", kurā fotogrāfiju izlase tiks prezentēta plašākam skatītāju lokam.

Līdzās konkursam Facebook lapā būs iespēja iepazīties ar vizuāliem materiāliem par pasaku izmantošanu popkultūrā un reklāmā. Tiks parādīti smieklīgi un nopietni, skaisti un komiski pasaku interpretāciju piemēri, kas ne tikai kalpos par iedvesmas avotu konkursa dalībniekiem, bet arī sniegs interesantu ieskatu brāļu Grimmu daiļrades aktuālajā interpretācijā visiem pasaku mīļotājiem.

Tāpat visiem interesentiem būs iespēja iepazīties ar pasaku nosaukumiem konkursa dalībvalstu valodās.

Pasaku motīvi, fotogrāfiju temati:

1. Melnais mežs. Kādas bailes valda mūsdienās?

2. Maģiskais priekšmets. Kas var būt mūsu amulets? 3. Izaicinājums. Pēc kā mēs tiecamies? 4. Ceļojums. Ko tas nozīmē mūsdienās? 5. Happy End. Kas mūs padara laimīgus?

Komunikācija Facebook lapās notiek attiecīgās valsts valodā. Konkursa dalībvalstis (alfabētiskā secībā): Čehijas Republika, Igaunija, Latvija, Lietuva, Polija, Slovākija, Slovēnija, Ungārija Konkursā aicināti piedalīties jaunieši vecumā no 13 līdz 18 gadiem.

Konkurss notiek no 05.03.2012. līdz 01.04.2012. Gētes institūta Rīgā Facebook lapā www.facebook.com/goetheinstitut.riga, sadaļā GRIMM (te arī atrodami konkursa noteikumi).

PAR PASAKU IZSTĀDI

1812. gadā iznāca brāļu Grimmu pasaku krājums, kas mūsdienās ir pazīstams visā pasaulē. Gētes institūts šo apaļo jubileju atzīmē ar starptautisku multimediālu izstādi "Brāļu Grimmu pasaku pasaule". Septiņās sadaļās izstāde atklāj nozīmīgākos vācu pasaku motīvus un iepazīstina ar mūsdienu varonēm un varoņiem. Izstādes mērķauditorija ir galvenokārt bērni un jaunieši vecumā no 8 līdz 15 gadiem.

Uz Rīgu izstāde tiks vesta 2012. gada septembrī.