Foto: V.VītolaPar 2015. gada dzīvnieku ir izvēlēta Meža cūka Sus scrofa, kas ir lielākais cūku dzimtas pārstāvis pasaulē. Dabas muzejā ir atklāts meža cūkai veltīts stends, un gada garumā paredzēti vairāki tai veltīti pasākumi. Pirmais – ģimenes diena – notiks jau 24. janvārī. Savukārt sadarbībā ar Igaunijas kolēģiem izsludināts fotokonkurss "Meža cūka – īsta cūka".

Pirmo reizi gada dzīvnieka nominācijas vēsturē Gada dzīvnieks nav aizsargājamo sugu sarakstos. Tomēr tā atpazīstamība sabiedrībā pēdējo gadu laikā ir ievērojami augusi sakarā ar Āfrikas cūku mēra izplatīšanos Latvijā. Gada dzīvnieka 2015 pasludināšanas pasākumā piedalījās speciālisti no Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" un Pārtikas un Veterinārā dienesta.

2014. gada Rudens svētkos muzeja apmeklētājiem bija iespēja minēt Gada dzīvnieku 2015 – tika izlozēta īpaša balva vienam no pareizo atbilžu autoriem. Par Dabas muzeja balvas ieguvēju kļuva divu bērnu māmiņa Linda Apine. Apsveicam!

Sestdien, 24. janvārī, no plkst. 11:00 līdz 16:00 notiks ģimenes diena "Gada dzīvnieks – 2015". Pasākumā būs iespēja uzzināt vairāk par Meža cūku: kurās vietās Latvijā tā dzīvo, ko ēd, ko dara ziemā un ko – vasarā. Mežacūkas Latvijas teritorijā parādījās vairāk nekā pirms 9 000 gadu. To izplatība Latvijā strauji augusi 20. gs. otrajā pusē. Liela uzmanība pēdējos gados pievērsta Āfrikas cūku mērim, kas diemžēl kopš 2014. gada ir problēma arī Latvijā. To un citus interesantus faktus par Gada dzīvnieku varēs noskaidrot, apmeklējot janvāra ģimenes dienu. Kopīgi tiks risināti arī interaktīvi uzdevumi.

Dabas tīmekļkameru vietne Looduskalender.ee Igaunijā sadarbībā ar dabas žurnālu "Loodusesõber" ("Dabas draugs") un iesaistoties Latvijas Dabas muzejam šogad izsludina fotokonkursu "Meža cūka – īsta cūka!". Meža cūka ir pasludināta par Gada dzīvnieku 2015 abās valstīs – Latvijā un Igaunijā. Fotokonkursā tiek pieņemtas agrāk nepublicētas fotogrāfijas arī no Latvijas dabas draugiem, iesniedzēji aicināti dalīties ne tikai ar pašu meža cūku fotogrāfijām, bet arī ar fotoattēliem, kuros redzamas meža cūku darbības pēdas dažādās situācijās. Fotogrāfijai jāpievieno stāsts par fotogrāfijā iemūžināto satikšanos ar meža cūku.