"Diena" sadarbībā ar "Latvijas Nacionālo vēstures muzeju" turpina katru mēnesi publicēt vēsturiskos fotoattēlus. Augusta galerija - 1980 - 1988 veltīta laika posmam pirms nacionālās atmodas. Lai gan šis laiks iezīmē rūpniecības un celtniecības attīstību - tiek uzcelts Zaķusalas televīzijas tornis, Vanšu tilts, sekmīgi savu produkciju ražo VEF un "Lauma", - attīstība noris spēcīgos stagnācijas apstākļos, kas pāraug saimnieciskā krīzē un ikdienā nepieciešamo preču trūkumā veikalos, kā rezultātā tiek ieviesta talonu sistēma.
Līdz ar pārbūves sākumu 80. gadu vidū aizvien vairāk atdzimst nacionālās idejas, kas pāraug vispārējā tautas atmodā, bet šos notikumus jau varēs skatīties septembra galerijā.
Pirmā foto galerija šajā sērijā bija veltīta Bermontiādei. 1919. gada 8. oktobrī sākās Pāvila Bermonta - Avalova komandētās Rietumkrievijas armijas uzbrukums Rīgai. Frontes līnija nostiprinājās gar Daugavas krastu. Bermontiešiem pretī stājās jaunizveidotā Latvijas armija un brīvprātīgie. Artilērijas apšaudēs cieta pilsētas nami abos Daugavas krastos. 11. novembrī Rīga bija atbrīvota no ienaidnieka karaspēka, skanēja baznīcu zvani un Rīgas pils tornī tika svinīgi uzvilkts jaunās valsts sarkanbaltsarkanais karogs. Šī diena kļuva par Lāčplēša Kara ordeņa - Latvijas valsts augstākā militārā apbalvojuma - dzimšanas dienu.
Lasītāji tiek aicināti dalīties ar saviem atmiņu stāstiem, ģimeņu leģendām un fotoattēliem par šo Latvijas vēsturē svarīgo brīdi. Rakstīt var - Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam - Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., Pils laukums 3, Rīga, LV1050.
Pašu foto galeriju par Latvijas vēsturi var skatīties diena.lv/latvijai90