Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa noraidījusi fotogrāfa Moiseja Gļeizera prasību piedzīt no bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas 780 latu atlīdzību par to, ka viņa veidotais Rīgas panorāmas skats bez atļaujas izmantots 2006.gada novembrī notikušās NATO sanāksmes logotipā.

Fotogrāfs prasībā bija lūdzis tiesu atzīt viņu par logotipā redzamā Rīgas panorāmas skata autoru, konstatēt, ka ir pārkāptas viņa autortiesības, kā arī atzīt NATO Rīgas sanāksmes logotipu par kontrafaktu jeb viltotu, to iznīcināt.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas kancelejas vadītāja Ingrīda Ņeveska, Gļeizera prasība pilnībā noraidīta.

Spriedumu gan 20 dienu laikā iespējams apstrīdēt apelācijas kārtībā Rīgas apgabaltiesā.

Sākotnēji pret Vīķi-Freibergu tiesā iesniegtajā prasībā fotogrāfs bija norādījis, ka 2006.gada 17.maijā Vīķe-Freiberga izziņojusi, prezentējusi, izsludinājusi un no 2006.gada 18.maija sākusies logotipa publicēšana un demonstrēšana plašsaziņas līdzekļos.

Logotipā, pēc fotogrāfa domām, pretlikumīgi figurē viens no daudziem oriģināliem autordarbiem, kas iepriekš apbalvots ar dažādiem diplomiem.

Vīķes-Freibergas preses sekretāre Aiva Rozenberga toreiz atturējās no komentāriem un norādīja, ka saistībā ar Gļeizera prasību tiesā pret Vīķi-Freibergu esot jāvēršas pie NATO Rīgas sanāksmes organizācijas biroja.

Šo Gļeizera prasību tiesa atteicās pieņemt izskatīšanai, taču 2008.gada februāra sākumā viņš iesniedza jaunu prasību, ko tiesa izskatīšanai pieņēma, informēja Ņeveska.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas apgabaltiesa 2009.gada 21.oktobrī paredzējusi apelācijas kārtībā izskatīt fotogrāfa Gļeizera prasību pret Aizsardzības ministriju (AM), kurā viņš lūdzis atzīt autortiesības uz NATO Rīgas sanāksmes logotipā izmantoto fotogrāfiju ar pilsētas panorāmu.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa fotogrāfa prasību 2007.gada nogalē noraidīja, taču fotogrāfs iesniedza apelācijas sūdzību apgabaltiesā.

Trešo personu statusā šajā lietā bija pieaicināta SIA "Idynamic" un NATO logotipa veidotājs mākslinieks Uldis Freimanis.

Vēl vienu prasību par autortiesībām uz NATO sanāksmes logotipā izmantoto fotogrāfiju Gļeizers iesniedza Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā. Tā vērsta pret Valsts prezidenta kanceleju. Arī šo prasību tiesa noraidīja, un spriedums patlaban pārsūdzēts apgabaltiesā.

Fotogrāfs lūdzis atzīt viņu par fotogrāfijas autoru, atzīt NATO sanāksmes logotipu par kontrafaktu jeb viltotu un piedzīt par labu viņam autoratlīdzību par izmantoto fotodarbu.