Jekaterina Marinska un Alnis Stakle. Zīmējums izstādei "Arhīva anatomija". Tuša uz papīra. 61x41 cm. 2010.No 4. novembra Latvijas Fotogrāfijas muzejā apskatāma izstāde "Arhīva anatomija", ko veidojusi māksliniece Jekaterina Marinska un fotogrāfs Alnis Stakle. Ekspozīcijā ietverti fotoattēli, ko autori atraduši pamestās mājās, padomju laika kara bāzēs un industriālās teritorijās. Tos papildinās autoru zīmējumi, kas radīti, atrastās fotogrāfijas pārzīmējot.

"Izstādes kontekstā mūs interesē ģimenes fotogrāfijas fenomens un tās arhetipiskā būtība, kas veicina skatītājā piederības sajūtas un emocionālās saiknes veidošanos pat ar vēsturiski nezināmu vēstījumu nesošām un svešām ģimenes arhīva fotogrāfijām. Atlasot darbus izstādei, uzmanību pievērsām fotoattēliem, kas ir universāli savā vizuālajā estētikā un sižetiski var tikt iekļauti gandrīz jebkuras ģimenes albumā. Izstādi veidojam kā ģimenes fotogrāfijas dekonstrukciju, izmantojot gan zīmējumus, gan īpaši izstādei radītas instalācijas," stāsta autori. Viņi turpina: "Jebkuram arhīvam piemīt atmiņas aizvietotāja funkcija, nešķirojot, vai arhīvs ir nacionālas nozīmes kultūrvēsturisku pieminekļu glabātuve, policijas datubāze vai vienkārši ģimenes albums. Arhīvu veidošana ir pamatā jebkuram sabiedrības modelim, lai saglabātu vai radītu identitāti un piederību kādai reālai vai izdomātai vērtību konstrukcijai."

Alnis Stakle (dzim. 1975) strādā kā vizuālās kultūras lektors Daugavpils Universitātē, pasniedzis fotožurnālistiku Rīgas Stradiņu universitātē. Viņa personālizstādes bijušas skatāmas galerijā "Foto Kvartāls" Spīķeros, galerijā Carre Lillē Francijā fotofestivāla Transphotographiques norises laikā, galerijā Modern Art Oxford Anglijā, mākslas centrā Vinzovod Maskavā Krievijā, Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls" Latvijā un citviet. 2009. gadā izdevniecība "Neputns" laida klajā mākslas zinātnieces un žurnāla "Foto Kvartāls" galvenās redaktores sagatavoto grāmatu par autoru. Jekaterina Marinska (dzim. 1987) studē vides mākslu Latvijas Mākslas akadēmijā.

Latvijas Fotogrāfijas muzejs
Mārstaļu iela 8 (ieeja no Alksnāju ielas)
Tālr. 67222713