obscuraŠodien kļuvusi ilgi slēpta informācija par tehnoloģisku izstrādi, kas mainīs visu fototehnikas nozari. Visi lielākie Japānas fototehnikas ražotāji (Canon, Nikon, Sony, Pentax, Panasonic, Ricoch un Fujifilm) vienojušies par vienu kopēju bezobjektīva standartu, kas sauksies – nolens. Projekts tika izstrādāts ar segvārdu Yokohama. Par pamatu tika ņemti fotoaparāta pirmssākumu tehnoloģijas – camera obscura un pinhole camera, jeb adatas cauruma kamera. Šīm fotokamerām arī nebija nepieciešami objektīvi un šī tehnoloģija tika nepamatoti aizmirsta jau vairāk nekā gadsimtu.

Attīstoties digitālajām tehnoloģijām, radās papildus iespējas atjaunot arī šo sen aizmirsto tehnoloģiju. Tas atvieglos fotogrāfiem darbu, jo nebūs vairs jāmaina dažādi objektīvi vietām, lai iegūtu vēlamo kadru. Tagad visu varēs nofotografēt uzreiz uz speciālas matricas bez objektīva. Pagaidām nav skaidri katra ražotāja fotokameras tehniskie rādītāji, jo tie atšķiršoties un katrs ražotājs savam fotoaparātam turpinās likt savu zīmolu. Tikai jaunās fotokameras tiks sauktas par nolens. Tāpat ar šiem fotoaparātiem būs iespējams filmēt pilnā izšķirtspējā manuālā un superrežīmā. Vēl šādu fotoaparātu lielais plus būs tāds, ka nebūs vairs gaismas zudumu un diafragmas vērtības sapratnē, gaismasspēja jau sāksies no F/0,1. Vēlāk šādas fotoaparātu tehnoloģijas tiks pielietotas arī mobilajos telefonos. Tiesa, tehnoloģija patentēta un nav zināms vai Dienvidkorejas telefonu ražotāji (Samsung un LG), kā arī citu valstu ražotāji (iPhone, Motorolla u.c.) tiks pie šīs modernās tehnoloģijas.
Par cenu ir skaidrs tikai tas, ka jaunās tehnoloģijas maksās krietni vairāk nekā parastie digitālie fotoaparāti ar objektīviem. Bet tas būšot tikai sākotnēji, kamēr atpelnīsies ieguldītās izpētes izmaksas.