Šajā rakstā es gribētu pieskarties tādai tēmai kā fotobankas. Daudziem tagad ir pieejamas digitālās fotokameras un ir sataisītas daudz bildes, ko praktiski izmanto tikai savām vajadzībām. Daudziem fotografēšana lēnām pārvēršas par dārgu hobiju un kādēļ lai nepacenstos un nemēģināt atpelnīt savus tēriņus? Uzreiz gribu brīdināt, ka ar to nevarēs īsti nopelnīt sev iztiku dzīvošanai ja neesat profesionālis šajā jomā, bet zinu daudzus, kas ar to nopelna vairākus tūkstošus Ls mēnesī. Un vēlreiz atgādinu – tā nav viegla nauda internetā, par ko visās malās var lasīt dažādas reklāmas.

Nedaudz par Latvijas fotobankām vai kur Latvijā fotogrāfi pārdod savas fotogrāfijas. Pagaidām zinu tikai:
http://www.fotobanka.lv
http://www.imagebank.lv (liekas tikai viena fotogrāfa darbi par lielu naudu un maz sakarīgu darbu, ko tiešām varētu kaut kur izmantot).
http://www.manalatvija.com

Un iespējams vēl kaut kur, bet to es nezinu. Ja zināt, tad atsūtat adresi. Nekad neesmu šādām lapām pārdevis nevienu fotogrāfiju, jo viss liekas baigi sarežģīti vai pa pazīšanos un tādēļ neko sīkāk pastāstīt nevarēšu.

Šāda tipa lapas ir ļoti daudz arī ārzemēs un viņi atlasa tikai profesionālus fotogrāfus, kur amatieri ar savām bildēm var pat nemēģināt ielīst – tā jau ir cita kategorija un maksā tur arī vairāk. Vēlāk uzskaitīšu arī pāris ārzemju lapas, kur jau kā viens no standartiem ir vismaz 6 MPix bildes. Par tādām fotobankām kā "Corbis", "Alamy" un "Getty" es arī pagaidām nerunāšu, jo tur ir jāpārdod ekskluzīvās tiesības uz bildi, bet man kaut kā gribās savas bildes jebkurā momentā atkal izmantot savām vajadzībām. Jāatzīst, ka paejot pāris gadiem, praktiski visas šādas fotobankas sākušas strādāt arī pēc "Royalty-free" shēmas. Atšķirība ir tikai tāda, ka te būs augstākas prasības un tādās fotobankās ir grūti tikt iekšā.

Tādēļ ķersimies klāt micropayment web lapām (microstock), kas sākumā iesācējiem būs pa zobam. Būs ļoti patīkami apzināties, kad kādam jūsu fotogrāfijas ir arī noderīgas un kāds par to vēl samaksā naudu. Ar ko tad šīs lapas ir tik interesantas un kādas ir kopējās iezīmes? Galvenokārt jau samaksa par bildēm parasti ir ļoti niecīga, bet pateicoties lielam pārdošanas daudzumam kļūst izdevīgi. Daudziem fotogrāfiem ir portfolio ar vairāk nekā 1000 kvalitatīvām bildēm un strādājot ar piecām šādām sistēmām nopelna ne tikai jaunam fotoaparātam, bet arī mašīnai, studijai, mājai un citām vajadzībām.

Kas ir nepieciešams? Sākumā jums jābūt pārliecinātam, ka ir vispār kādas bildes krājumā ko pārdot - komercfoto. Tiek pieņemtas bildes JPG jau pat sākot ar 2 MPix izšķirtspēju, bet viņām jābūt kvalitatīvām – bez nekādiem bojājumiem, graudiem (trokšņiem pie liela ISO) vai netīrumiem. Nekādā gadījumā nemēģiniet pārdot to ko nedrīkst pārdot, jo tad cietīsiet gan jūs, gan pircēji. Nevar pārdot bildes, kur redzama kāda reklāma, logo vai atpazīstams un populārs produkts. Neliels kopsavilkums ir apskatāms te http://www.istockphoto.com/tutorial_copyright_list.php. Tāpat nevarēs pārdot bildes ar cilvēkiem, ja viņi ir atpazīstami un nav parakstīta viņu atļauja (Model Release). Katrai fotobankai ir sava forma, bet domāju, ka pietiks, ja no fotografējamā cilvēka dabūsiet parakstītu atļauju un tad digitāli ievietosiet to parakstu katras Web lapas vajadzīgajā formā. Vairāk par šo tēmu lasiet sadaļā Model Release. Ja esat gatavs ziedot sākumā daudz laika un vēlāk saņemt papildus naudiņu gandrīz par neko nedarīšanu, tad varat sākt un reģistrēties kādā no "micropayment" fotobankām.