Šis ir detalizēts raksts par to kā jāizvēlas kāzu fotogrāfs, kā kāzu fotogrāfi strādā un kādas ir to aizkulises, nianses un kam jāpievērš uzmanība, lai Jūs neapkrāptu.

 

 

Izmaksas.

 

Vidēja fotogrāfa atalgojums stundā ir no 30-60Ls ( Ir protams augstākas un zemākas cenas) Vidēji kāzas notiek 8-16 stundas, bet atcerieties ka fotogrāfa darbs nebeidzās ar fotografēšanu. Tālāk seko atlases, apstrādes un drukāšanas darbi.
Ja Jūs gribēsiet ņemt fotogrāfu uz mazāku laiku (piemēram, tikai uz ceremoniju), tad stundas tarifs varētu būt augstāks.
Ja fotogrāfa izmaksas ir mazākas, tad ir jāuzmanās, jo varētu būt kāds no šiem variantiem:

  • Fotogrāfs strādā ārpus Rīgas kādā citā pilsētā. Citur tarifs ir zemāks, jo precības mazāk apdzīvotās vietās notiek retāk, algas šādās vietās arī ir mazākas un fotogrāfs ir spiests prasīt par saviem pakalpojumiem mazāk. No tā izriet ka varbūt tehniski fotogrāfs būs nodrošināts sliktāk.
  • Fotogrāfs ir bez savas tehnikas (vai īrē to) un fotogrāfu ir nolīgusi kāzu aģentūra vai kāda cita organizācija. Šādā variantā fotogrāfs saņem ļoti niecīgu daļu no kopējās summas, kura iet organizācijai (organizācijai pieder gan tehnika, gan pasūtījums). Jāatcerās, ka jebkurš cienīgs fotogrāfs strādās pats uz sevi bez nekādiem starpniekiem un aģentūrām, ar kuriem 90% gadījumi ir jādalās. Ir protams izņēmumi. Bieži šādas organizācijas ir kā mākleri, kas saņem naudu par savešanu kopā, tāpēc iesaku ar fotogrāfiem kontaktēt tieši bez starpniekiem.
  • Fotogrāfs ir iesācējs, kuram ir jāizveido savs portfolio. Bieži šādiem fotogrāfiem ir neprofesionāla tehnika un maza pieredze. Šādus fotogrāfus ņemt uz kāzām ir liels risks.
  • Fotogrāfs vēl nav apzinājies savas meistarības līmeni un novērtē sevi par zemu.
Visbiežāk ir sastopami divu veidu apmaksas sistēmas:
  1. Fotogrāfs nosauc konkrētu cenu par visu padarīto darbu. Šādam veidam ir priekšrocība, ka fotogrāfs var brīvi bildēt kāzās kā viņš vēlās, neekonomējot kadrus. Šeit būtiski norunāt ko Jūs konkrēti saņemsiet par norunāto summu. Cik aptuveni būs fotogrāfiju. Ja fotogrāfa piedāvājumā ir izdrukas, tad uzprasiet cik lielas un cik daudz.
  2. Fotogrāfs nosauc konkrētu cenu par bildi. Šādas shēmas fotogrāfs strādā uz to, lai Jūs pēc kāzām nopirktu pēc iespējas vairāk fotogrāfiju no viņa. Fotogrāfiju cena var būt 1-5Ls atkarībā gan no bildes sižeta (dažreiz kop bildes ir dārgākas), gan no izmērā. Šāda tipa sistēmai ir vairāki mīnusi. Pirmām kārtām fotogrāfs bildēs tikai to, kas tiks potenciāli vairāk pirkts, tāpēc daudzi mirkļi tiks palaisti garām, kurus fotogrāfs uzskatīs par velti izšķiestiem kadriem. Šādu politiku bieži izmanto "vecie" fotogrāfi un fotogrāfi, kas bildē ar filmu. Iesaku uzprasīt cik vidēji tiek nobildētas fotogrāfijas un parēķiniet cik maksās ja Jūs gribēsiet visas bildes nopirkt. Bieži tā arī notiek, ka tiek iegādātas visas bildes un vēl par papildus naudu nopirktas filmiņas.

Piebilde par fotogrāfiem, kas bildē ar filmiņām. Uzziniet cik fotogrāfs ņems filmiņas uz kāzām. Parēķiniet cik tad fotogrāfs varēs maksimāli uztaisīt fotogrāfiju (standarta filmiņa 36 kadri). Obligāti uzprasiet cik maksās, ja Jūs gribēsiet nopirkt no fotogrāfa visas filmiņas. Bieži filmiņas maksās dārgi, jo tad Jūs varēsiet no filmiņām kopēt fotogrāfijas tik cik Jums vajadzēs, kas gadījumā, kad fotogrāfs tirgo katru bildi atsevišķi, ir nepieņemami.

Iesaku būt piesardzīgiem ja fotogrāfs piedāvā kāzu bildēšanu bez maksas vai par nieka 50Ls. Šāda veida fotogrāfi bildēšanas zemās izmaksas kompensē ar diezgan augstu cenu par katru fotogrāfiju iegādi. Piemēram, bildēšana maksā ļoti lēti, bet vēlāk par katru fotogrāfiju prasa augstu cenu. Tāpēc neuzķeraties uz šādu marketinga triku un noskaidrojiet visu par izcenojumiem. Nekādā gadījumā neatstājiet cenu precizēšanu pēc kāzām !

Rezervēšana.

 

Mēģiniet pēc iespējas ātrāk rezervēt savu datumu pie izvēlētā fotogrāfa. Jo fotogrāfs ir pieprasītāks, jo ātrāk tiek rezervēti viņa datumi. Dažreiz pat gadu pirms kāzām tiek rezervēti datumi, tāpēc labāk nevilcināties un neatlikt šo lietu uz vēlāku laiku. Ja runa ir par īpašiem datumiem kā 09.09.09 atcerieties, ja Jūs neesat vienīgais kam ienāca prātā svinēt kāzas šajā datumā. Īpašos datumos cenas vienmēr būs augstākas salīdzinot ar citiem datumiem, jo šo datumu pieprasījums ir ļoti augsts.

 

Atsauksmes.

 

Jābūt ļoti uzmanīgiem meklējot atsauksmes. Jebkurš jaunais pāris, kurš jau ir precējies un kāzu fotogrāfs nav savārījis putru, ieteiks savu fotogrāfu kā labāko. Šāda veida atsauksme nav objektīva, jo viņi nav redzējuši kā cits fotogrāfs varētu nobildēt viņu kāzas. (piemērs, ja mēs nesam ēduši nevienu augli un pagaršojuši ābolu, apgalvojam, ka ābols ir viss garšīgākais, vai tam var ticēt ?)
Ļoti bieži Internetā sastopami fotogrāfi, kas zem citiem vārdiem slēpjoties izreklamē paši sevi, dēvējot sevi par kāzu pāri, kuriem kāzas jau ir pagājušas. Bieži arī negatīvas atsauksmes ir konkurentu roku darbs. Šādas negatīvas atsauksmes ir nekonkrētas, netiek minēti ne vārdi, ne datumi, atsauksme nes tikai to, ka konkrētais fotogrāfs ir slikts. Bieži negatīvas vai pozitīvās atsauksmes ir rakstītas no dažādiem vārdiem, bet nāk no vienas personas. Labākais veids salīdzināt fotogrāfus ir apskatīt vairākus kāzu albūmus.

 

Fotogrāfa portfolio.

 

Fotogrāfs savā portfolio izliek tikai skaistākās bildes. Iesaku pievērst uzmanību fotogrāfiju tendencēm. Pirmkārt vai tās ir pozētas bildes vai noķerti dzīvi kadri. Labam fotogrāfam jāprot radīt gan skaistas pozētas bildes, gan jāprot arī noķert lieliskus kadrus reportāžas stilā. Pievērsiet uzmanību fotogrāfiju daudzveidībai un radošajam izpildījumam. Var gadīties tā ka fotogrāfijās mainās tikai jaunie pāri, bet poza, izteiksme un bildes sūtījums ir viens un tas pats. Tas liecina par to, ka fotogrāfs vairs nestrādā radoši, bet ir izveidojis klišejas pēc kurām vadās. Pavērojiet arī cik radoši un daudzveidīgi ir darbi. Vai ir detaļas, portreti, kopplāni, bērni, atsevišķi līgavainis un līgava, gatavošanās process, emocijas, prieks, vecāki, neparasti un oriģināli kadri.
Ja esat noskatījis fotogrāfu iesaku pieprasīt šī fotogrāfa vismaz vienas kāzas bildes no sākuma līdz beigām, lai gūtu pilnu priekšstatu par to ko Jūs saņemsiet. Pievērsiet uzmanību skatoties vienas kāzas bildes kurā sezonā tās tika bildētās. Ja Jūs precaties ziemā, tad pieprasiet apskatīt ziemas sezonas bildes. Pretējā gadījumā fotogrāfs var parādīt vasaras sezonas bildes kur ir saulains un silts laiks un tad priekšstats par to ko saņemsiet būs maldīgs.

 

Bilžu saņemšana.

 

Noskaidrojiet, kad Jūs saņemsiet bildes. Ir jāuzmanās ja fotogrāfs piedāvā bildes uzreiz pēc kāzām (tajā pašā vakarā). Lai cik arī fotogrāfs ir profesionāls jebkurai fotogrāfijai ir vajadzīga korekcija un apstrāde. Par filma tiek koriģēta, bet tikai drukāšanas procesā lai bilde būtu skaistāka. Diemžēl digitālā apstrāde aizņem daudz vairāk laika un darba. Vidēji apstrāde var aizņemt no vienas dienas līdz pat nedēļai atkarība no tā cik daudz fotogrāfs velta laiku apstrādei. Bieži fotogrāfi piedāvā arī slaidšovu, bilžu izdruku un foto grāmatu izveidi, kas aizņem arī papildus laiku. Ja fotogrāfs ir pieprasīts nebrīnieties, ja fotogrāfijas saņemsiet pēc mēneša.

 

Tehnika.

Daļēji par fotogāfa pieredzi un līmeni Jums pateiks viņa tehnikas saraksts. Ja fotogrāfs pelna tikai ar fotografēšanu un fotoaparāta cena ir diezgan augsta, tas nozīmē, ka fotogrāfs ir jau kādu laiku veiksmīgi strādājis un sapelnījis labai tehnikai. Jebkurš fotogrāfs tiecas pēc labākas kameras. Ja fotoaparāta cena ir zem 1000Ls, tas var liecināt, ka fotogrāfs ir iesācējs vai arī ekonomē uz tehnikas rēķina. Tehnikai ir diezgan liela nozīme, jo no tās ir atkarīga gan kvalitāte, gan fotogrāfa radošo iedeju izpildījuma iespējas. Jo fotogrāfa tehnika ir dārgāka, jo lielākas ir fotogrāfa iespējas.
Ja fotogrāfs fotografē ar divām kamerām, tad Jūs esat pasargāts no gadījumiem, ja fotoaparāts salūzt. Fotoaparāts kā jebkura elektronika mēdz salūzt pašā nepiemērotākajā brīdī.
Atcerieties, ka lēcas jeb objektīvi ir arī ļoti svarīga lieta, bet to daudzums ir tik liels ka šādu aprakstu nav iespējams izveidot. Profesionāliem fotogrāfiem lēcu kopsumma ir dārgāka par pašu fotoaparātu.
Un atceramies, ka fotogrāfs iesācējs var uzbildēt daudz labākas bildes par profesionāli, šī tabula parāda tikai fotoaparāta mērķa auditoriju, no kuras daļēji var izsecināt fotogrāfa līmeni, vienīgi iesācējam pieredzes varētu būt mazāk.
Šeit ir minēta populārāko digitālo fotoaparātu cenas un to līmenis. Diemžēl man nav iespēja publicēt visu ražotāju kameru sarakstu, bet populārākie brendi ir Canon un Nikon. Gribu tikai minēt, ka liels vairākums pasaules profesionāļu strādā tieši ar šiem brendiem.
Canon
Fotoaparāts Cena Latvijā Izlaišanas gads Klase
Canon 300D netiek tirgots 2003. gads Iesācēja kamera
Canon 350D 350 Ls 2005. gads Iesācēja kamera
Canon 400D 500 Ls 2006. gads Iesācēja kamera
Canon 450D 550 Ls 2008. gads Iesācēja kamera
Canon 20D 650 Ls 2004. gads Pusprofesionālā
Canon 30D 700 Ls 2006. gads Pusprofesionālā
Canon 40D 750 Ls 2007. gads Pusprofesionālā
Canon EOS 5D 1400 Ls 2005. gads Pusprofesionālā
Canon EOS-1Ds netiek tirgota 2001. gads Profesionālā
Canon EOS-1D Mark II 2200 Ls 2004. gads Profesionālā
Canon EOS-1Ds Mark II 4250 Ls 2004. gads Profesionālā
Canon EOS-1D Mark III 2400 Ls 2007. gads Profesionālā
Canon EOS-1Ds Mark III 4800 Ls 2007. gads Profesionālā
Nikon
Fotoaparāts Cena Latvijā Izlaišanas gads Klase
Nikon D70 netiek tirgota 2004. gads Iesācēja kamera
Nikon D70s 400 Ls 2005. gads Iesācēja kamera
Nikon D50 350 Ls 2005. gads Iesācēja kamera
Nikon D40 320 Ls 2005. gads Iesācēja kamera
Nikon D40x 370 Ls 2006. gads Iesācēja kamera
Nikon D60 500 Ls 2008. gads Iesācēja kamera
Nikon D80 500 Ls 2006. gads Iesācēja kamera
Nikon D100 netiek tirgota 2002. gads Pusprofesionālā
Nikon D200 800 Ls 2005. gads Pusprofesionālā
Nikon D300 1100Ls 2007. gads Pusprofesionālā
Nikon D2H netiek tirgota 2003. gads Profesionālā
Nikon D2X 2400 Ls 2004. gads Profesionālā
Nikon D2Hs 2000 Ls 2005. gads Profesionālā
Nikon D2Xs 2900 Ls 2006. gads Profesionālā
Nikon D3 3400 Ls 2007. gads Profesionālā
 

Draugs-fotogrāfs.

Ja Jūs gribat ekonomisku apsvērumu dēļ aizvietot profesionālu fotogrāfu ar draugu-fotogrāfu, kurš nesen ir iegādājies kameru, tad tas var beigties ne pārāk labi. Cilvēks, kuram ir profesionāla vai pus-profesionāla kamera vēl neskaitās fotogrāfs. Ja Jūs katru dienu gatavojat ēst savam mīļotajam tas vēl nenozīmē, ka Jūs esat pavārs un gatavi piestrādāt draugam biznesmenim viņa restorānā. Fotogrāfu profesionāli raksturo vēl pieredze, zināšanas, prasme, izjūtas un intuīcija. Protams ja kāzu budžets ir ļoti maziņš un nepietiek fotogrāfam tad iesaku paziņu vai draugu vidū kas aizraujas ar fotografēšanu palūgt kāzās bildēt pēc iespējas vairāk, bet atcerieties ka tikai no nolīgtā profesionālā fotogrāfa Jūs varēsiet pieprasīt labu rezultātu.

Vairāki fotogrāfi

 

Daži fotogrāfi piedāvā uz kāzām ņemt divus fotogrāfus vienlaicīgi. Tas ir diezgan liels pluss, jo viens fotogrāfs nevar atrasties daudzās vietās. Divi fotogrāfi strādājot vienlaicīgi nobildēs notikumu no diviem dažādiem skatpunktiem. Kamēr viens fotogrāfs bildē kopplānus, otrs fotogrāfs var pārslēgties uz detaļām un portretiem. Kamēr viens fotogrāfs bildē notikumu, otrs fotogrāfs var brīvi eksperimentēt neuztraucoties par to ka kāds svarīgs brīdis tiks palaists garām. Šādi aspekti ļaus Jums iegūt daudz interesantākus un negaidītus kadrus. Pozētās bildēs fotogrāfi var piepalīdzēt kā asistenti, koriģējot pozas vai turot atstarotājus vai gaismu. Tikai nemēģiniet paņemt uz kāzām divus dažādus fotogrāfus. Viņi sāks strādāt kā konkurenti un var beigties ar lielu kašķi vai par ar kautiņu. Abiem fotogrāfiem šāda tikšanās būs ļoti nepatīkama. Šāda veida pakalpojumu jāizvēlas, ja abi fotogrāfi strādā patstāvīgi kopā.

 

Filma vs Digitālais aparāts.

 

Ja Jums rodas jautājums, kas tad ir labāks filma vai digitālais aparāts ? Ne viens, ne otrs nav labāki. Katram ir savi plusi un mīnusi, piemērām, filmai ir labāks diapazons (bildes saulainā laikā tiešā saulē ir labākas), daudz mazāk laika jāvelta apstrādei, bet kadru skaits ir ierobežots un jāpārdomā katrs pogas spiediens. Digitālais turpretim ļauj fotogrāfam bildēt vairāk, neekonomējot kadrus. Tādā veidā nav jādomā par kadru skaitu, par notiekošā svarīgumu un par atlikušo filmiņu skaitu. Digitālai apstrādei ir pārliecinoša uzvara pār filmas apstrādes iespējām. Arhivēšanas iespēja digitālajam ir plašāka. Jūs varat sarakstīt bildes diskos, sūtīt pa epastu, likt dažādos portālos utt. To protams var darīt arī ar filmu bildēm, bet tad pašu filmu ir jāskanē un tas ir papildus tēriņi.
Tas nav nekas slikts ja Jūsu fotogrāfs bildē ar filmu aparātu, vienīgais mēģiniet pēc kāzām savā īpašumā iegūt visas filmas, lai varētu pavairot vai noskanēt bildes.

 

Fotosalons

 

Fotosalonu jeb fotostudiju kāzu dienā izvēlās, lai radītu mazu grupu un jaunā pāra bildes uz neitrāliem vai mākslīgi radītiem foniem. Fotosalonos cilvēku skaits, kuri var bildēties vienlaicīgi, ir ierobežots. Ja Jūs gribēsiet fotosalonā iegriezties ar visiem 50-100 viesiem, iesaku pārliecināties vai salonā šāds cilvēku skaits būs iespējams. Gribu piebilsts ka salona fotografēšana aizņem aptuveni 1-2 stundas. Ja Jūs vēlaties iegriezties fotosalonā uz 30 min tad rezultāts varētu būt ļoti skops vai arī pieredze rāda, ka fotosalona fotogrāfs Jūs neatlaidīs ātrāk par stundu, jo salona fotografēšana prasa laiku.. Salona fotografēšanu iesaku rīkot ziemas sezonā, kad laika apstākļi ir ļoti mainīgi un paliek tumšs jau ap 16.oo, tāpēc fotosalonā var veikt svarīgākās bildēšanas neskatoties uz laika apstākļiem.

 

Papildus pakalpojumi

 

Fotogrāfi mēdz piedāvāt ne tikai bildēšanas pakalpojumu, bet arī ar to saistītām papildus ekstras par papildus samaksām:

  • Bilžu apskate kāzu banketā. Šim nolūkam fotogrāfs ņem līdzi portatīvo datoru un projektoru. Banketa laikā slaidšovā rāda nobildētās bildes. Šādu iespēju iesaku izmantot ja nav vakara vadītāja un bankets būs mierīgā gaisotnē, kuru slaidšovs tikai papildinās, bet ne novērsīs uzmanību.
  • Bilžu izdruka kāzu laikā. Šim pakalpojumam fotogrāfs ņem mazu pārnēsājamu printeri un portatīvo datoru. Cena par pakalpojumu var būt konstanta vai arī par izdrukāto bilžu skaitu. Piemēram, visi dienas laikā bildējās ar jauno pāri, un banketa laikā iegūst jau gatavas izdrukātas bildes.
  • Fotogrāfs piedāvā izveidot foto grāmatu pēc kāzām. Cena šādam pakalpojumam būs augstāka nekā Jūs paši veiksiet foto grāmatas bilžu atlasi, noformēšanu un pasūtīšanu. Ja Jums sagādā problēmas bilžu atlase un ir laika trūkums noformēt pašiem grāmatu, tad Jūs varat izmantot šo piedāvājumu.
  • Fotogrāfs piedāvā izmantot papildus apgaismojumu. Šāds piedāvājums ļauj fotogrāfam radīt savādāka tipa bildes radot salona tipa gaismas efektu ārpus salona. Fotogrāfs var piegaismot slikti apgaismotās telpās un radīt mīkstas gaismas efektu baznīcās, banketu zālēs. Šo pakalpojumu iesaku izvēlēties ziemas sezonā, kad ļoti ātri paliek tumšs. Bieži šis apgaismojums ir nesalīdzināms ar fotoaparāta zibspuldzi.

Fotogrāfiju arhivēšana

 

Uzziniet vai jūsu fotogrāfs pēc kāzām pats arhivē (saglabā) bildes savā arhīvā. Var gadīties daudzas nelaimes, kuru rezultātā Jūs varat pazaudēt savas kāzu bildes. Suns var sagrauzt disku, kopjūtera atmiņa var tik bojāta vīrusu vai citu darbību rezultātā.

 

Konvejers vai individuāla pieeja.

 

Izvēloties fotogrāfu apskaties tā kalendāru, lai pārliecinātos vai fotogrāfs nebildē pa 3-4 kāzām nedēļa. Kāzu fotografēšana ir diezgan smags darbs, pēc kura ir vajadzīga atpūta. Un pat gados jauns cilvēks var būt noguris pēc šāda veida maratona skrējiena.

 

Kāzu ceremonija ārzemēs.

 

Ja Jūs nolēmāt kāzu ceremoniju (salaulāšanos) veikt ārzemēs un pēc tam ir ieplānota pastaigu ar ārzemju fotogrāfu, tad ieteikums ir ņemt līdzi fotogrāfu no Jūsu valsts, jo

  • Izmaksas būs līdzīgas vai pat lētākas
  • Komunicēšana būs vieglāka
  • Un galvenais aspekts ir bilžu vērtība. Ārzemju fotogrāfs pastaigas brīdī būdams tur jau simtām reižu bildēs viņam ierakstos kadrus, bet Jūs būdami jaunā vietā pievērsīsiet savu uzmanību pavisam citām vietām, kas vietējam fotogrāfam liksies ikdienišķas un parastas (to var salīdzināt vērojot ārzemju tūristus, kas fotografē Rīgā pavisam parastas un ikdienišķas lietas priekš mums.) Ja Jūs ņemsiet fotogrāfu no savas valsts viņš pievērsīs savu uzmanību tām pašām lietām, kuras interesēs arī Jūs.

Noslēgums.

 

Neatstājiet fotogrāfa meklējumus un rezervēšanu uz pēdējo mirkli. Noskaidrojiet no Jūsu fotogrāfa visu : cenas, laikus, datumus, ko Jūs saņemsiet, kad saņemsiet, utt.
Neķerieties pirmajam fotogrāfam ko ieraugat, meklējiet kas ir tuvāks Jūsu gaumei un sirdij. Atcerieties, ka kāzu bildes ir vienīgās taustāmās atmiņas no kāzām.

 

 

Fotogrāfs Andrejs Zavadskis
http://kazas.andreart.net