Īpaši privāts Ēriks PiternieksIelūdzam uz Ērika Piternieka foto izstādes "Īpaši privāts" atklāšanu 1.decembrī 18:00 radošajā telpā Tasty, Martas ielā1.

Pastkarte pati par sevi ir īpašs saziņas līdzeklis, jo viss tajā rakstītais vēstījums principā ir publiski privāts. Adresēts vienam, vienlaikus apzinoties, ka var kļūt pieejams daudziem. Tāpēc arī tai dots otrs vārds - atklātne.

"Šajā e-mail, sms, skype un citu elektroniska veida komunikāciju laikmetā joprojām ir dzīva tāda parādība, kā pastkarte. Pastkartes tiek sūtītas gan svētkos, gan no visām iespējamajām pasaules malām, lai pateiktu kaut pāris mīļu vārdu un atgādinātu, ka arī tur tālumā domājam par mājās palicējiem. Tās tiek gan vienkārši krātas, gan arī nopietni kolekcionētas (filokartija). Pastkarte pati par sevi ir ĪPAŠS saziņas līdzeklis, jo viss tajā rakstītais vēstījums principā ir publiski PRIVĀTS. Adresēts vienam, vienlaikus apzinoties, ka var kļūt pieejams daudziem. Tāpēc arī tai dots otrs vārds - atklātne. Bieži ir gadījies, kad, aplūkojot kādu no manām fotogrāfijām, cilvēks iesaucas: "Nu tā jau gluži kā pastkarte!". Vai man būtu jākļūst lepnam par to, vai arī jāsāk gruzīties par to, ka manis iemūžinātais ir izrādījies vien pārdesmit centus vērtas kartiņas replikācija. Manuprāt, ne viens, ne otrs, jo tas, ar ko mums asociējas pastkarte, katram ir kaut kas cits - savs. Manās acīs pastkarte vērtību iegūst tad, ja tajā ir iemūžināta un jūtama autora privātā attieksme pret attiecīgo objektu, nevis tā ir bezemocionāla, kaut arī tehniski perfekti realizēta kāda ievērojama vai skaista objekta reprodukcija. Šī ekspozīcija ir manas variācijas par to, kādas varētu būt manas pastkartes. No man ĪPAŠĀM vietām un ar tajās ietvertu manu PRIVĀTO attieksmi - tātad kaut kas ĪPAŠI PRIVĀTS. Ja kāds šajos darbos ieraudzīs vai sajutīs kaut ko arī sev, tad par to tikai priecāšos. Neskumšu, ja kāds arī neatradīs šeit to, ko sauc par savējo. Jo katram no mums ir kas savs - ĪPAŠI PRIVĀTS." ĒRIKS PITERNIEKS.

Vieta: Martas iela 1
Laiks: 1. - 12. decembris
Darba laiki: darba dienās; 11:00-18:00, sestdiena; 12:00 - 15:00