Kaspars Dobrovoļskis Provinces ProminencesMēs visi esam tik dažādi un īpaši. Paši ikdienā varam to nepamanīt, bet dažreiz vajag skatu no malas, lai ieraudzītu īpašo katrā no mums. Radošā telpa "Tasty" no otrdienas, 26. janvāra, piedāvā iepazīt jauna talanta darbus. Šoreiz ikviens interesents aicināts paskatīties uz cilvēku dzīvēm līdz ar jaunā fotogrāfa Kaspara Dobrovoļska svaigo redzējumu caur analogās kameras attēla meklētāja lodziņu.

Izstādes galvenie varoņi ir Cesvaines iedzīvotāji. Autora konceptuālajā fotodarbu sērijā uzsvērta vietējo iedzīvotāju unikalitāte, neraugoties ne uz vecumu, dzimumu, sociālo stāvokli. Tādējādi katrs fotografētais Cesvaines cilvēks parādīts kā personība, kas veido Latvijas sabiedrību kopumā.

Fotogrāfs K. Dobrovoļskis, iepriekš nepazīstot Cesvaines vietējo prominenci, izmantojot melnbalto fotogrāfiju, atainojis skaudro, rutīnas pilno ikdienu, nebēdnīgo bērnību, vientulības un ilgu pilnās vecumdienas. No bildēm izstaro katra varoņa individuālās personības vienreizīgums.

"Manuprāt, uzslavējama ir Kaspara drosme doties pie cilvēkiem un ar fotoaparātu noķert viņu acu skatiena vārdos neaprakstāmo enerģiju, un parādīt to visai pasaulei. Viņa darbiem raksturīgs klasiskās fotogrāfijas šarms," atzīst Zīle Dāvidsone no radošās telpas Tasty.

K. Dobrovoļska personālizstāde "Provinces Prominences" tapusi melnbaltajā fotogrāfijā no 2007. līdz 2009. gadam. Izstādes konceptuālā ideja aizsākta 2007. gada vasarā, apciemojot un iepazīstot šīs Latvijas pilsētas iedzīvotājus.

Izstāde ir tapusi, izmantojot analogo melnbaltās filmas fotokameru, kur katra fotogrāfija ir paša autora roku darbs, pašrocīgi, pēc iedzīvotāju portretu uzņemšanas, radīta un attīstīta, kopēta slapjajā laboratorijā, atbilstoši tām tradīcijām, kuras šķietami vēl tik nesen strauji nomainījušas digitālās tehnoloģijas.

Šī izstāde ir ceļojoša. Pirmo reizi tā tika izstādīta 2009. gada vasarā Cesvainē, pasākuma "Cesvainei 800 gadi" ietvaros. Šogad izstādi ir plānots izstādīt ne tikai Rīgā, bet arī Valmierā.

K. Dobrovoļskis ar fotografēšanu aktīvi nodarbojas kopš 2005. gada. Melnbalto fotogrāfiju mācījies pie fotogrāfa Andreja Granta un ārpus nodarbībām, lielākoties praktizējis fotografēšanu pašmācības ceļā. Radošajā procesā autors izmanto gan analogo, gan arī digitālo fotokameru un paralēli fotogrāfijai attīsta arī zināšanas un praktiskās iemaņas animācijas filmu veidošanā.

Ceļojošā foto izstāde "Provinces Prominences" ir pirmā K. Dobrovoļska personālizstāde.

Izstāde apskatāma radošajā telpā "Tasty", Martas ielā 1-1 no 26. janvāra līdz 6. februārim.