AS "Latvenergo" Enerģētikas muzejā Ķegumā no 15. maija ir atklāta izstāde "Ķeguma spēkstacijas būvgaita caur Eduarda Krauca fotoobjektīvu", kurā eksponētas fotogrāfijas no UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā iekļautās stikla plašu negatīvu fotokolekcijas.

Izstādē aplūkojamas 48 unikālas un augsti novērtētas fotogrāfijas, kuru autors ir ievērojamais Latvijas skaņu kinohroniku aizsācējs, kinooperators un fotogrāfs Eduards Kraucs. Fotogrāfijās caur prasmīgā fotomeistara skatu punktu ir attēlota Ķeguma spēkstacijas celtniecības gaita no 1936. gada līdz 1940. gadam. Izstādītās fotogrāfijas stāsta par pagaidu aizsargdambja būvi, parāda tilta izbūvi pār Daugavu, ļauj ieskatīties spēkstacijas būves inženieru, vadītāju un strādnieku darba ikdienā, aplūkot celtniecības darbos izmantoto tehniku, redzēt spēkstacijas turbīnu sūccauruļu montāžu, tilta balstu un ledgriežu betonēšanu, agregātu montāžu, ielūkoties mašīnzālē un vadības telpās, neklātienē būt klāt spēkstacijas pamatakmens ielikšanas svinībās 1937. gada 22. maijā. Izstāde ir veidota, lai ikviens vērotājs sajustu Eduarda Krauca klātbūtni, lai iztēlotos sevi autora vietā un salīdzinātu savu skatu punktu ar foto meistara redzējumu.

Līdztekus izstādei apmeklētājiem tiek dota iespēja noskatīties 100 E.Krauca fotogrāfiju izlasi, kas apkopota modernā vizualizācijas prezentācijā. Fotogrāfiju plūdumu, Ķeguma spēkstacijas celtniecības izaugsmes skatu punktus pavada ievērojamā komponista Antonio Vivaldi skaņdarbs - enerģiski piesātinātā gadalaiku mūzika, kas lieliski iekļaujas spēkstacijas būvgaitas dinamikā. Šo prezentāciju var noskatīties gan Enerģētikas muzeja apmeklētāji Ķegumā, gan muzeja krātuvju apmeklētāji Andrejsalā Rīgā. Enerģētikas muzeja krātuvēs Rīgā glabājas 1736 E.Krauca stikla plašu negatīvi par Ķeguma spēkstacijas celtniecību. Ķeguma spēkstacijas celtniecības stikla plašu fotonegatīvu kolekcija ir līdz šim vienīgā Eiropā zināmā kāda būvobjekta tik vērienīga fotodokumentācija. E.Krauca kolekcija ir unikāla un neaizstājama vēsturiskajā aspektā, tā ir 20. gadsimta fotogrāfa profesionālās darbības izcils piemērs. Autora profesionalitāte nodrošinājusi tēmas izvērsumu, saturam atbilstošas kompozīciju formas izvēli un konsekventu komunikācijas stila lietojumu.

Par kolekciju, par tās autoru vairāk uzzināt, kā arī aplūkot fotogrāfiju digitālās versijas ir iespējams arī AS "Latvenergo" mājas lapā www.latvenergo.lv sadaļā Enerģētikas muzejs.


Kontaktpersona:
Ina Lastovecka,
AS Latvenergo Enerģētikas muzeja vadītāja
Adrese: Rīga, Andrejostas iela 8, LV- 1045
Telefons: 67728982, 26303292
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājas lapa: http://www.latvenergo.lv