Ķegums HES23. aprīlī, no pulksten 10.00 līdz 17.00 apmeklētājiem būs atvērts AS Latvenergo Enerģētikas muzejs Andrejsalā, Andrejostas ielā 8.

Tā būs unikāla iespēja interesentiem apskatīt ievērojamā latviešu fotogrāfa un kinooperatora Eduarda Krauca uz stikla pamatnes tapušo fotonegatīvu oriģinālus (muzeja krātuves kolekcijā glabājas 1736 šī autora fiksētie uzņēmumi), kā arī noskatīties E. Krauca 100 fotogrāfiju izlasi, kas apkopota mūsdienīgā prezentācijā, kurā fotogrāfiju plūdumu, Ķeguma spēkstacijas celtniecības izaugsmes skatu punktus pavada ievērojamā komponista Antonio Vivaldi skaņdarbs - enerģiski piesātinātā Gadalaiku mūzika, kas lieliski iekļaujas spēkstacijas būvgaitas dinamikā.

Enerģētikas muzejs Andrejsalā piedāvās ielūkoties arī citās muzeja krātuvēs, kur glabājas vairāk nekā 40 tūkstoši vienību ar vēsturisku vērtību - dokumenti, iespieddarbi, fotogrāfijas, audio un video ieraksti, daudzveidīga priekšmetu kolekcija. To vidū - agrāk lietotie elektroenerģijas skaitītāji (piemēram, rūpnīcas VEF ap 1931. gadu ražotais pirmais skaitītājs), Kuzņecova porcelāna un fajansa fabrikā ražotie augstsprieguma izolatori, kādreiz tik populārā veļas mašīna Rīga-60, ekstravagants matu žāvētājs, radioaparāti, putekļusūcēji un citas elektroierīces. Sadzīves elektroierīču kolekcijas izveidi muzejs aizsācis pirms dažiem gadiem un tā vēl arvien turpinās.

Lieldienu nedēļas sestdienā no pulksten 10.00 līdz 17.00 apmeklētājus gaidīs arī AS Latvenergo Enerģētikas muzejs Ķegumā, kur vēl tikai nedēļu, līdz 27. aprīlim, ir skatāma izstāde Ķeguma spēkstacijas būvgaita caur Eduarda Krauca fotoobjektīvu. Tās pamatā - E. Krauca fotonegatīvu kolekcijas izlase par Ķeguma spēkstacijas celtniecības gaitu. Šī kolekcija 2009. gada novembrī iekļauta UNESCO programmas Pasaules atmiņas Latvijas nacionālajā reģistrā. E. Krauca fotogrāfijas vēsta par XX gadsimta pirmajā pusē Baltijas diženākā industriālā objekta celtniecības gaitu no darbu pirmsākumiem 1936. gada 8. septembrī līdz 1940. gada 20. jūnijam, aizvedot skatītāju savdabīgā ceļojumā pagātnē - dienās, kad Eiropas elektroenerģētikas vēsturē sevi pieteica Latvijas flagmanis - Ķeguma spēkstacija.

Līdztekus izstādei muzejā Ķegumā var apskatīt arī pastāvīgo ekspozīciju. Tās daudzveidīgie priekšmeti - mēraparāti, instrumenti un darba rīki, izolācijas un armatūras materiāli, autentiski elektrolīniju balsta fragmenti, izolatori, elektroenerģijas skaitītāji, sakaru iekārtas, elektriskās spuldzes stāsta par elektroenerģijas ražošanas, pārvades un sadales vēsturi. Ekspozīcijā ietilpst arī Enerģētikas muzeja lepnums - vecākais krājuma priekšmets, firmā Schuckert ražotais un 1898. gadā Liepājas elektrostacijā lietotais ampērmetrs. Unikāli dokumenti un fotogrāfijas stāsta par Ķeguma, Pļaviņu un Rīgas HES celtniecības vēsturi. Muzeja paviljonos un brīvdabā aplūkojamas dažādas brīvgaisa komutācijas iekārtas, kompresori, ģenerators, vadības pultis, kā arī Ķeguma spēkstacijas vēsturiskā pirmā turbīnā.

Enerģētikas muzejā Andrejsalā un Ķegumā ir iespēja noskatīties arī Latvenergo koncerna jubilejas gadā veidoto īsfilmu Kustības spēks, filmu par Rīgas TEC-2 rekonstrukciju un dažādas kinohronikas.

Ja plānojat apmeklēt muzeju kopā ar ģimenes locekļiem un draugiem kopskaitā, kas pārsniedz 10 personas, lūdzam ekskursiju pieteikt savlaicīgi, aizpildot ekskursijas pieteikuma formu Latvenergo mājaslapā.

Uz tikšanos!

Attēlā: Būvdarbi Ķeguma spēkstacijā 1938. gadā. Foto: Eduards Kraucs Sestdien