No 13. jūlija līdz 15.augustam Cēsu Izstāžu namā būs aplūkojama Anitras un Ginta Bērziņu kopizstāde "S.O.S".

Izstādes tapšanas iemesls bija negaidīts pavērsiens fotogrāfa un kino operatora Ginta Bērziņa dzīvē, kad 1995.gadā braucot no Sāremā Igaunijā un Vilsandi salu, viņa laiva apgāzās. Brīnumainā kārtā izglābās ne tikai pasažieri, bet arī Kihelkonnā izfotografētā filmiņa, kura tika attīstīta. Pēc vairākiem gadiem bildes tika uzkopētas un tagad tās būs pieejamas skatītājiem aizveramos koka rāmjos, kas neviļus atgādina viduslaikos iecienītos virotņu altārus. Šis notikums neatstāja vienaldzīgu arī Ginta sievu, gleznotāju Anitru Bērziņu, kas tagad - 15 gadus pēc nelaimīgā notikuma - kopā ar savu vīru veido izstādi par izglābšanos. Tumšos koka rāmjos, kas atgādina virotņu altārus.

Izstādē skatāmi 22 melnbalti attēli, kam sālsūdens piešķīris arī savas korekcijas. Stāsts - tumšie koka rāmji, nedaudz spocīgie tēli, burbulīši - viss liecina par kā nezināma, bet baisa tuvošanos, un it kā nejauši pārvērš ikdienišķās salas ainas draudīgā klusumā. Tomēr izstādes kopējais tēls nav nāves tuvums jo eksponēta kopā ar Anitras Bērziņas enkaustikas tehnikā darinātajiem glābējiem. Līdzīgi kā iepriekšējās izstādēs, šīs gleznas turpina savdabīgo sirreālo absurdu, ko šoreiz veido viena no senākajām stājglezniecības tehnikām - enkaustika.

Enkaustikas tehnika mūsdienās tiek izmantota reti, to pazina jau Senā Ēģipte, bet mākslas vēsturē pazīstamākie ir šajā tehnikā izpildītie Fajumas portreti un agrās Bizantijas ikonas. Kā pigmenta saistviela tiek izmantots vasks. Anitra Bērziņa izmanto visas šīs tehnikas piedāvātās iespējas, veidojot bagātīgas faktūras, un kā jau pieklājas senajai tehnikai, par pamatu izmantojot koka dēli, kas gluži kā Ginta Bērziņa fotogrāfijām veido analoģijas ar virotņu altāri.

Izstāde "S.O.S" ir mākslas notikums un individuāls piedzīvojums mākslas patērētājam - skatītājam, kas caur glezniecisku un fotogrāfisku tēlu pasauli liek aizdomāties par tradicionālo - svēto un svarīgo, par nejaušību, par lietām, ko tā maina. Bet kā jau rāda iepriekšējās abu mākslinieku izstādes, viņu māksla ir ne tikai intelektuāls, bet arī vizuāls baudījums ar jaunām kvalitātēm.

Izstādes atklāšana un tikšanās ar māksliniekiem 13.jūlijā plkst.17.00 Cēsu Izstāžu namā.

Izstāžu nama darba laiks no plkst.10.00 - 18.00 katru dienu izņemot pirmdienas.