Foto Jānis MednisNo 12. janvāra līdz 12. februārim Latgales Kultūrvēstures muzejs aicina iepazīt lībiešu krastu Kurzemē Jāņa Medņa fotogrāfiju izstādē "Zaļš, Balts, Zils - Ōļaz, Vālda, Siņņi", kas skatāma Rēzeknes pilsētas Centrālās bibliotēkas Konferenču zālē 3.stāvā, Atbrīvošanas alejā 81/5, Rēzeknē. Izstādes atklāšana un tikšanās ar autoru Jāni Medni 12. janvārī plkst. 15:00.

Izstāde "Zaļš, Balts, Zils - Ōļaz, Vālda, Siņņi" (tās ir arī lībiešu nacionālā karoga krāsas) veltīta lībiešu krastam, kas fotografēts 24 stundas diennaktī visos gadalaikos deviņu gadu garumā. Foto un mūzikas izstāde piedāvā baudījumu ne vien acīm (skatāmas 27 fotogrāfijas), bet arī ausīm (klausāms CD ar Raimonda Tigula mūziku) un sirdij, tā atspoguļo lībiešu kultūrvides noskaņas Kurzemes piekrastē, atklājot vietējo iedzīvotāju, dabas un laika mijiedarbību, ko nevar pateikt vārdos, bet tikai sajust.

Autors Jānis Mednis atzīst, ka tas ir patiess stāsts par krastu un zvaigznēm, par vietu, kur krustojas laiks, stāsts, kas veidots no mīlestības, lībiešu valodas, mūzikas un krasta simboliem. "Lībiešu valodā nerunā nekur citur pasaulē. Ir tikai viens Kolkasrags ar divām jūrām un viens Lībiešu krasts. Laiks paiet vienreiz, un ir iespēja izdarīt to, ko uzskati par svarīgu. Nodot citiem vērtības, kuras bijušas pirms Tevis un dzīvos arī pēc."

Jānis Mednis ir profesionāls mūziķis un fotogrāfs vienlaicīgi, un abas profesijas viņam palīdz realizēt trešo darbības jomu - lībiešu kultūras kopšanu un popularizēšanu. Izstāde līdz šim ceļojusi ne tikai pa Latviju (Rīgā, Ventspilī, Talsos, Mērsragā, Rojā, Liepājā, Užavā, Daugavpilī u.c.), bet arī pa Franciju, Šrilanku, Beļģiju un Igauniju.

Izstādē eksponēta tikai neliela daļa no fotogrāfijām ar lībiešu krastu, pārējās skatāmas foto un mūzikas albumā "Zaļš, Balts, Zils", ko veido Jāņa Medņa 240 krāsainas fotogrāfijas un Raimonda Tigula mūzikas CD, kurā dzirdami seni lībiešu tautasdziesmu motīvi aranžēti mūsdienīgā skanējumā.

Jānis Mednis dzimis 1977.gadā Rīgā. Mācījies Rīgas Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, Telavivas Rubina Mūzikas akadēmijā un Rostokas Teātra Mūzikas augstskolā, kur 2002.gadā ieguvis maģistra diplomu kontrabasa specialitātē.

1996.gadā Jānis Mednis uzņemts Gidona Krēmera kamerorķestrī "Kremerata Baltica". Tā sastāvā sniedzis koncertus Atēnās, Cīrihē, Minhenē, Lokenhauzā, Oslo, Vīnē, Kopenhāgenā, Milānā, Seviļā, Kanāriju salās, Los Andželosā, Ņujorkā, Tokijā, Taipejā, Honkongā u.c. Koncertējis pasaulslavenā "Astora Kvarteta" sastāvā līdzās Gidonam Krēmeram, Vadimam Saharovam, Per Arne Glorvingenam, bet 1999. gadā kopā ar māsām Skridēm devies plašā solo un kamermūzikas turnejā uz Japānu. Latvijas Radio ieskaņojis Pētera Vaska un Ērika Ešenvalda skaņdarbus kontrabasam.
Pēc sasniegumiem mūzikas jomā Jānis Mednis pievēršas profesionālajai fotografijai un 2002.gadā iestājas Ģentes Vizuālās Mākslas akadēmijas Fotogrāfijas katedrā.

No 2004.-2009.gadam strādā izdevniecībā "Rīgas Viļņi", bet 2007.gadā par Latvijas prezidentes Vairas Vīķes - Freibergas oficiālo fotogrāfu. 2005.un 2007.gadā iegūst izdevniecības "Rīgas Viļņi" balvu kā labākais fotogrāfs, 2007.gadā - Latio gada balvu par labāko preses foto. Veidojis fotoizstādes "Krasta dzīve" un "Neredzamā pasaule".

J.Mednis vadījis dažādus lībiešu kultūras un valodas pasākumus Latvijā un ārzemēs, 2009.gadā ievēlēts par Latblul - Latvijas Reģionālo un retāk lieto valodu savienības prezidentu, vada lībiešu jauniešu ansambli "Nurmorkestõr".

Izstāde "Zaļš, Balts, Zils" atvērta:
Pirmdien, otrdien, trešdien, ceturtdien, piektdien - 11:00 līdz 18:00,
Sestdien - 11:00 līdz 15:00,
Svētdien - slēgta
Rēzeknes pilsētas Centrālās bibliotēkas Konferenču zālē 3.stāvā (ieeja caur lasītavu),
Atbrīvošanas alejā 81/5, Rēzeknē

Maksa par muzeja izstādes apmeklējumu: skolēniem un studentiem - Ls 0,20; pieaugušajiem - Ls 0,40; pirmsskolas vecuma bērniem - brīva.