17. februārī, plkst.18.00 Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu iela 29, Majori) tiks atklāta fotomākslinieka Leonīda Tugaļeva personālizstāde "FotoGrāfs". Izstādē būs skatāmi no 2005.-2009. gadam, kā arī mākslinieka jubilejas gadā (2010) tapušie darbi. Pārsvarā tās ir reportāžas, portreti un mākslas foto.

2002. gadā Leonīds Tugaļevs izdeva grāmatu "FotoGrāfs". 2009. gadā ar nosaukumu "FotoGrāfs" rīkota personālizstāde Sv. Pētera baznīcā Rīgā un arī izstāde Jūrmalas pilsētas muzejā ieguvusi nosaukumu "FotoGrāfs". Pats mākslinieks uzsver, ka turpmāk visas viņa rīkotās personālizstādes būs ar nosaukumu "FotoGrāfs". Nākamā izstāde tiek plānota 2015.gadā, kad fotomākslinieks atzīmēs savu 70 gadu jubileju. Ja Jūrmalas izstādē ir eksponēti 127 darbi, tad nākamajā jubilejas izstādē mākslinieks lolo cerības parādīt ap 400 darbu, protams, ja Latvijā atradīsies tam piemērotas telpas.

2010. gadu Leonīds Tugaļevs uzskata par ļoti veiksmīgu. Radīti ārkārtīgi daudz darbu, no kuriem lielākā daļa ir reportāžas. Interesantākais šķitis piedāvājums doties uz Gruziju un veidot fotoreportāžas par šo valsti. Šajā izstādē būs skatāmas 36 Gruzijā tapušās fotogrāfijas, kuras radītas ar vienu kopīgu ideju "Gruzija - 100 km stundā". Kā pats mākslinieks teic: "Izskaidrojums tam pavisam vienkāršs, ja pieņemtais braukšanas ātrums ir 90 km stundā, tad Gruzijā viss notiek nedaudz ātrāk, tas gan neattiecas uz draugu sarunām, tostiem un rituāliem, kuri vienmēr noris lēni un sirsnīgi".

Fotoreportāžā "Viena stunda Sabilē" iemūžināti Sabilē sastaptie cilvēki un slavenās lelles, kuras izstādītas pilsētas galvenajā ielā un piesaista katra garāmbraucošā ceļotāja uzmanību. "Viena stunda Jomas ielā" ir agrāk tapušās reportāžas Jūrmalā. Izstādīti arī darbi no personālizstādes "Baļļuks" (2009, Aspazijas māja), virkne agrāk radīto portretu un 2010. gadā tapušais diezgan provokatīvais fotodarbs - "Svētais vakarēdiens".

"Es gribu bildēt un taisīt tās bildes", uzsver mākslinieks. "Es tagad esmu laimīgs, jo varu darīt to, ko vēlos. Man jāpateicas Jūrmalas pilsētas domei par finansiālo atbalstu, bez kura es nevarētu sagatavot šo izstādi, Jūrmalas pilsētas muzejam par telpām un draugiem par palīdzību visdažādākajās dzīves situācijās".

Leonīds Tugaļevs dzimis 1945.gada 8.augustā, Rīgā. 1961. gadā beidzis Rīgas Celtniecības tehnikumu. Fotografēt sācis 1971. gadā. 1979. gada Starptautiskās Fotomākslas Federācijas (FIAP) jubilejas izstādē Spānijā, starp trīsdesmit šīs organizācijas pastāvēšanas gados apbalvotajiem autoriem, Leonīds Tugaļevs atzīts par labāko autoru. 1987. gadā pārtrauca savu radošo darbību un atsāka fotografēt tikai 2005. gadā. Līdz šim piedalījies vairāk kā 100 starptautiskajās izstādēs, kurās saņēmis ap 100 balvām, tajā skaitā 16 FIAP zelta medaļas. 2002. gadā izdota grāmata "FotoGrāfs". 2007. gadā nekustamo īpašumu uzņēmuma "Latio" un Kultūras Ministrijas rīkotajā konkursā "Gada balva fotogrāfijā" izcīnīta I. vieta nominācijā "Gada dokumentālā fotogrāfija". Kopš 2008.gada Leonīds Tugaļevs ir Latvijas Mākslinieku Savienības biedrs.

Fotomākslinieka Leonīda Tugaļeva izstāde "FotoGrāfs" Jūrmalas pilsētas muzejā apskatāma līdz 6.martam.