No 2011. gada 14. februāra līdz 11. martam galerijā Wheels and Pictures Rīgā, Brīvības ielā 40 aplūkojama Pētera Strautiņa pirmā fotogrāfiju izstāde "Izvēdinot galvu no 4M". Ekspozīcija ir apskatāma katru darbdienu no pulksten 11:00 līdz 19:00 un sestdienās no pulksten 12:00 līdz 16:00.

Ierosinājums izstādīt fotogrāfijas jaunajā mākslas galerijā bija pārsteigums, šāds pielietojums manam hobijam tiešām nebija nācis prātā. Lielākā daļa kadru nav tapuši speciāli cenšoties tos "nomedīt". Fotogrāfijās redzamās ainas ir ieraudzītas, dodoties makšķerēt, dabaspētnieciskās ekspedīcijās, ceļojot darba darīšanās, ceļojot ceļošanas pēc, kā arī agri no rīta atnākot uz darbu un caur biroja žurkas alas caurumu ieraugot Rīgu ļoti neparastā atmosfēriskā stāvoklī. Līdz ar to, tehniku esmu izvēlējies, sekojot principam - nekad nevarēšu uztaisīt bildi ar aparātu, kas man tajā brīdī nav klāt, jo kaut ko tik smagu un dārgu būt bijis žēl vazāt apkārt.

Izstādē ir redzama neliela daļa no padsmitiem tūkstošu dabas ainu, kas sakrātas pēdējo septiņu gadu laikā. Nekad nevarētu atļauties speciāli fotografēšanai veltīt tik daudz laika, lai fiksētu šādu lērumu iespaidu. Lērums galvenokārt ir savākts, ceļojot četros veidos - ar kājām, divriteni, laivu un auto. Katram ir savas unikālas priekšrocības, bet tos vieno kopīgs labums - tie palīdz izvēdināt galvu no monstrozajām manipulācijām ar murgainajiem mainīgajiem (4M), kā pusnopietni varētu raksturot manu 9 - 5 x 5 ikdienu.

Latvijas dabā nav grandiozu kalnu, leju un plašumu. Tās skaistums rodas un atklājas mikroformās un relatīvi noslēgtās telpās - upju ielejās, gravās, mozaīkveida ainavā, ko veido mežu puduri un pļavu ieloki, kas aplenc ezerus, mazus purviņus un vecas koka mājas. Tā ir nevis kā romāns, bet dzejoļu grāmata, kurā lapas pāršķiras ātri, gar acīm un cauri prātam aizskrienot apaļu, pūkainu, dažkārt miglā tītu un samirkušu iespaidu virknei.

Šai grāmatai ir vienots stils, bet, ja vēlaties, tam nav izšķirošas nozīmes, visu izšķir prieks.

Info: http://www.peterisstrautins.lv