No 3.jūnija līdz 12.jūnijam Latgales Kultūrvēstures muzejā (3.stāva vestibilā, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) skatāma ceļojošā fotoizstāde "Rīgas Grebenščikova draudze: garīgais kultūras mantojums un laikmetīgums", kas veltīta Rīgas Grebenščikova vecticībnieku draudzes Uspenskas dievnama 250. gadadienai.

Fotoizstāde veltīta Rīgas Grebenščikova vecticībnieku draudzes Svētās Dievmātes Aizmigšanas dievnama 250. gadadienai, kas tika svinēta pagājušajā gadā, bet izstāde turpina savu ceļojumu un šogad to iespējams skatīt arī Rēzeknē.

Rīgas Grebenščikova draudzes Svētās Dievmātes Aizmigšanas baznīca ir lielākais vecticībnieku dievnams ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. Grebenščikova draudze ir devusi lielu ieguldījumu krievu vecticības kultūras un tradīciju izkopšanā gan Latvijā, gan arī ārpus tās robežām.

Izstādē eksponētas vēsturiskas fotogrāfijas par Rīgas Grebenščikova vecticībnieku draudzes dzīvi 250 gadu garumā gan no draudzes, gan Latvijas vecticībnieku biedrības, gan Nadeždas Petkevičes ģimenes arhīva. Lai gan izstāde ir tikai neliels ieskats vecticībnieku draudzes vēsturē un mūsdienās caur foto objektīvu, tomēr tā lieliski atklāj gan draudzes vēsturisko mantojumu (draudzē saglabātas grāmatas no 16.gs.), gan reliģisko un izglītojošo darbu (Svētdienas skola, Garīgā skola, muzejs), gan arī sadarbību ar citām kopienām (atvērta veco laužu mītne). Fotoizstāde ir kā aicinājums - iedziļināties un saprast Latvijas vecticībnieku darbus un tradīcijas, garīgo pasauli un vēlmes.

Izstāde tapusi sadarbībā ar Rēzeknes vecticībnieku kapu draudzi un biedrību "Nacionālo un reliģisko kultūru pētniecības centrs", kas 3. un 4. jūnijā rīko zinātniski reliģisko konferenci "Latgales vecticībnieki pēc dzimtbūšanas atcelšanas XIX gadsimta beigās - XX gadsimta sākumā". Konferencē referenti uzstāsies ar priekšlasījumiem par Latgales un Baltijas krievu vecticībnieku etnogrāfisko, kultūras, valodas un vēsturisko mantojumu.

Izstādes darba laiki:
Trešdien, ceturtdien, piektdien - 11:00 - 18:00
Sestdien - 10:00 - 16:00
Svētdien - 10:00 - 15:00
Pirmdien, otrdien - slēgta.

Ieejas maksa izstādē: skolēniem un studentiem Ls 0,20; pieaugušajiem Ls 0,40; pirmsskolas vecuma bērniem - brīva.