Foto: Andrejs SaļikovsFotomākslas galerijā "Zazī" tiks atklāta Andreja Saļikova ceļojumu fotogrāfiju izstāde "Tibeta, Nepāla un Indija". Izstāde ir veltīta fotogrāfa un FotoAkadēmijas pasniedzēja Andreja Saļikova 50 gadu jubilejai.

Andrejs Saļikovs ir ceļotājs, rakstnieks, fotogrāfs, FotoAkadēmijas un Baltijas starptautiskās akadēmijas pasniedzējs, FIAP biedrs. Viņš ir dzimis Dudinkā, aiz polarā loka, dzīvojis un mācījies Krasnojarskā. Pirms dažiem gadiem, atklājot sev Tibetu, Nepālu un Indiju, atkal un atkal atgriežas šajās vietās.

Izstādes tēmu Andrejs komentē šādi: "Pirmais, kas Tibetā apžilbina - tā ir spilgtā gaisma. Ikdienas, tā, pie, kuras esam pieraduši mēs - gaisma ir atmosfēriska, viegli zila. Bet tur, gaisma krīt no kalniem, atstarojas no tiem, žilbina acis... Piectūkstošmetru pāreja - sajūta kā kosmosā. Pārvietojies kā astronauts bez gaisa, pat roku un kāju pirkstus nejūt... Nepālieši ir neticami labdabīga un atvērta tauta. Viņi ir kā bērni - tik laimīgus cilvēkus Rietumos nesastapt. Varbūt ne visi, bet mēs uzvilktus vai ļaunus nepāliešus neredzējām. Skatoties uz viņiem, man radās doma, ka dzīvo viņi, bet mēs tikai izdzīvojam. Bet vēlme iemācīties draudzēties un mīlēt ir viens no dzīves uzdevumiem. Tieši šeit man pirmo reizi dzīvē ienāca prātā doma, ka šeit es vēlos palikt - dzīvot ar rietumu cilvēkam neraksturīgo izjūtu "mums nevajag nekur skriet"! Indija satvēra mani un nesa it kā pa straumi kaut kur ceļā uz neaptveramo un skaisto zemi. Aina pilnīga - derviši baltā, augstās cepurēs dzied. Tas ir aizraujoši, iepaidīgi, neparasti labi. Pēc tam viņi sāk griezties un debesis paceļas reizē ar viņiem...".

Galerija "Zazī" ir vienīgā galerija Latvijā, kura pilnībā veltīta fotogrāfijas mākslai. Galerijas mērķis ir iepazīstināt ar mūsdienu Latvijas un ārzemju fotogrāfu darbiem, veicināt interesi par fotogrāfiju un akcentēt tās īpašo lomu mūsdienu mākslā. Uzskatot, ka darbu nozīme un mākslinieciskā vērtība nav saistīta ar autora atpazīstamību, galerija piedāvā gan atzītu, gan arī vēl nepazīstamu fotogrāfu darbus. Galerijas mākslinieciskais konsultants ir pasaulē pazīstamais turku fotogrāfs Mehmets Kismets (Mehmet Kısmet), Stambulas Fotogrāfijas centra direktors.

Izstāde "Tibeta, Nepāla un Indija" tiks atklāta trešdien, 6. aprīlī, plkst. 18:00 fotomākslas galerijā Zazī, Dzirnavu ielā 20. Galerijas apmeklējums ir bezmaksas. Darba laiks - darba dienās no 11:00 līdz 20:00. Izstāde būs aplūkojama līdz 1. maijam.

Elēna Silāja,
www.galerijazazi.lv
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.,
Tālr.: 27071183, 67331123
Dzirnavu iela 20, Rīga, LV-1010