Jitka HanzlovaIzstādē "Cik īsta ir īstenība?" Gētes institūts Rīgā iepazīstina ar čehu fotogrāfi Jitku Hanzlovu, kas lielākoties veido darbus portretējošā stilā. Pie tam māksliniece portretē ne tikai cilvēkus, bet spēj šādā stilā iemūžināt arī ainavas un urbāno vidi. Fotogrāfe piedalīsies izstādes atklāšanā Rīgā. Atklāšana: pirmdien, 7.04.2008. / 18:00 Gētes institūtā Rīgā, Torņa ielā 1 (ieeja no Klostera ielas).

Smalki izstrādātās, bet vienlaikus arī šķietami nejaušās attēlu kompozīcijas piešķir Hanzlovas fotogrāfijām nepastarpināti tveramu materialitāti, kas vienmēr ļauj pamanīt iejūtību. Fotogrāfijās uzmanība koncentrējas uz abpusējo saikni, kas vieno portretēto personu vai motīvu un pasauli, kurā tie dzīvo. Kaut arī izstādē prezentētajās fotogrāfijās parādās stilistiska līdzība, tuvāka ieskatīšanās ļauj atklāt atšķirīgo. Mijiedarbīgo pretpolu telpā starp pazīstamo un svešo, distanci un tuvumu, humoru un nopietnību rodas jautājumi par identitāti.

Izstādē "Cik īsta ir īstenība?" māksliniece pirmo reizi pretnostata divu pilnīgi atšķirīgu kultūru pieredzi: darbus no sērijas "Rokytnik", kas tapuši laikā 1990. līdz 1994. gadam, un fotogrāfijas no jaunās sērijas "The Cotton Rose", kas tapušas Gifu prefektūrā Japānā 2004. un 2006. gadā.

"Rokytnik" ir fotogrāfes Jitkas Hanzlovas dzimtā Čehijas ciema nosaukums, kurā māksliniece atgriežas pēc astoņu gadu trimdas Vācijā, lai dotos pa savas bērnības takām. 5 gadu laikā top darbu sērija ar fotogrāfijām, ko caurvij maiga melanholija un reālisms.

Fotosērija "The Cotton Rose" savukārt ir mākslinieces tuvināšanās nepazīstamai kultūrai. Fotogrāfijas top, māksliniecei ceļojot pa Gifu prefektūru Japānā. Mūsdienu pilsētā, dabā, starp moderno un tradicionālo kultūru atrastos tēlus Jitka Hanzlova savieno pretrunu pilnos attēlos.

Jitka Hanzlova 1993. gadā tika apbalvota ar Oto Šteinerta balvu, 1995. gadā saņēma Vācijas balvu fotogrāfijā un arī Eiropas Fotogrāfijas balvu. 2007. gadā Parīzē fotogrāfe saņēma Laikmetīgās fotogrāfijas balvu. Mākslinieces darbi prezentēti daudzās izstādēs Eiropā, Āzijā un Amerikā.

IZSTĀDES (nozīmīgākās):

Personālizstādes(izlase):

2007Denn bleiben ist nirgends, Kicken Berlin/Vācija
2006 Forest, galerijas MAI 36 Cīrihe/Šveice, R. Cortese Milāna/Itālija und G. Kargl Fine Art, Vīne/Austrija

2005 Forest, Folkwang muzejs Esene/Vācija
2001 Rokytnik/Bewohner, fotomuzejs Vintertūra/Šveice
2001 Stedelijk muzejs Amsterdama/Holande
2000 Deichtorhallen Hamburga/Vācija


Dalība grupu izstādēs (izlase):
2008
The Photogeny of Identity/The Memory of Czech Photography, Brno House of Arts, Čehijas Republika
2006
In the face of History, Barbican Art Centre, Londona
2006 Der Kontrakt des Photographen, Akademie der Künste Berlin, Vācija
2005 Nach Rokytnik, Museum of Modern Art, Vīne
2005
European Eyes on Japan, The Museum of Fine Arts, Gifu, Japāna

Aktuālā informācija pieejama internetā: www.goethe.de/riga
Jitka Hanzlova