No 22.augusta līdz 11.septembrim mākslas "Galerijā Laipa" būs vērojama fotogrāfes Andas Krauzes personālizstāde "Pieskāriens" un metāldizainera Aivara Benuža projekts "Gaismas ātrums". Izstādes atklāšana 2008. gada 22.augustā plkst.16.00.

Šoreiz mākslas "Galerijas Laipa" apmeklētāji varēs vērot projekta "Gaismas ātrums" rezultātus, kas ir mākslinieka Aivara Benuža interpretācija par gaismu: virzība uz mērķi, gaisma kā informācijas redzējums, pārtapšana attīstībā un iespēju saskatīšana. Kā arī fotogrāfes Andas Krauzes fiksēto attēlu vēstījumu "Pieskāriens", kas ir visatbilstošākais tam, ka mēs spējam tikai pieskarties priekšstatiem par sevi šai pasaulē. Māksliniece ir novērojusi, ka fotografējošo ļaužu vairums patiesi tic, ka veicot darbības ar fotokameru iespējams iegūt kaut ko priekšmetisku, pārcelt vai pārbīdīt attēlos redzamo, vismaz laika nozīmē. Fotografēšanas ierīču pārdevēji ir visai veiksmīgi nostiprinājuši šo Ilūziju un tā nedaudz traucē fotogrāfijas vēstījuma jēgas uztveršanai. Īstenībā neko citu kā atstarotās gaismas ceļa zīmes mēs nespējam satvert. Tādēļ racionālie fotogrāfijas vērtības mērījumi reti kad sakrīt ar personīgas motivācijas attēlu "tulkojumu" gan paša autora, gan skatītāja izpildījumā.

Anda Krauze ir iemācījusies bijību pret fotogrāfijas iluzoro dabu, vēstījuma pārliecinošo spēku un cilvēkiem, kuri ir viņas fotogrāfisko pieskārienu mērķis.

Savukārt metāldizainers Aivars Benužs pēdējo gadu laikā apzināti pievērsies, un, ar savas radošās darbības izteiksmes veidiem, risina un aktualizē sociālās un vides problēmas. Savas radošās darbības attīstībā mākslinieks ir strādājis un kā izejmateriālu turpina izmantot skārdu - 2 dimensiju materiālu, piešķirot tam 3 dimensiju vizuālo baudījumu.

Attīstot radošo darbību Vidzemes reģionā - lauku teritorijā, aktuālas kļūst vides un sociālās problēmas, tāpēc Aivars Benužs savā radošajā darbā sāka izmantot metāllūžņus, piešķirot tiem otro mūžu mākslas darba veidā. Izmantojot otrreiz pārstrādājamus un lietojamus materiālus, mākslinieks dod savu redzējumu un ieguldījumu globālo jautājumu risināšanā un veido savu sociālo atbildību par vides ilgtspējības jautājumiem. Mākslinieka radošais kapitāls un radošā procesa attīstība ir ieguvums lokālās kultūras un mākslas kontekstā.

Pieskārties priekštatiem par sevi šajā pasaulē un izbaudīt gaismas ātrumu varēsim jau 22.augustā plkst. 16.00 izstādes atklāšanā mākslas "Galerijas Laipa".