Anda KrauzeNo 12. februāra līdz 15. martam Latvijas Fotogrāfijas muzejā apskatāma fotogrāfes Andas Krauzes personālizstāde "Tepat". Ekspozīcijā ir ietvertas fotogrāfijas, kas radītas ārpus ikdienas darba gaitām pēdējo četru gadu laikā, un tā ir retā iespēja autores sniegumu apskatīt izstāžu zālē.

Anda Krauze ir profesionāļu vidū atzīta preses fotogrāfe. Šobrīd strādā iknedēļas žurnāla "Mājas viesis" redakcijā. Iepriekš foto reportāžas gatavojusi laikrakstiem "Labrīt", "Neatkarīgā Rīta Avīze", "Spogulis" un citiem, vairākus gadus strādājusi kā fotogrāfe LR Aizsardzības ministrijā un Latvijas Vēstures muzejā.

Ieguvusi apbalvojumus Latvijā notikušajos konkursos "Preses foto ‘97" un "Preses foto ‘98". Paralēli ikdienas darbam foto reportāžas jomā, piedalījusies daudzās grupu izstādēs (to vidū - "Skaties 3x" (kopā ar fotogrāfēm Astrīdu Meirāni un Rūtu Titāni)) un vairākos foto un mākslas projektos (to vidū - "Viena diena Latvijā. Pēc 20 gadiem" un Valmieras mākslas simpoziji). 1980.gadā absolvējusi Rīgas 34.arodvidusskolu, iegūstot fotogrāfes diplomu.

Par saviem skolotājiem uzskata Leonu Balodi, Gunāru Bindi, kurš 1980.gadu vidū vadījis foto meistarības studijas klubā "Rīga", un Uldi Pāži. Kopā ar domubiedriem fotogrāfiem Gati Vanagu un Hariju Liepiņu Anda Krauze darbojas apvienībā "Foto būda".

Andas Krauzes fotogrāfijās vērojams cilvēks un to ietverošā vide. Dokumentējot šķietami parastas pilsētas ainas, autore notver citu skatam garām skrejošos, nemanāmos mirkļus. Lai gan fotogrāfijās fiksētās cilvēku sejas tramvajos, ielās vai tirgū un garāmgājēju silueti uz košo reklāmu fona varētu šķist kā autores kritika, vēršoties pret patērēšanas kultu un cilvēku atsvešināšanos mūsdienās, tieši pilsētnieku interese vienam par otru un mīlestības meklējumi ir darbu galvenais motīvs.

Fotogrāfe pati atzīst, ka šo laiku raksturo vientulība, taču viņas darbi pierāda cilvēku savstarpējo attiecību nozīmi visikdienišķākajās dzīves norisēs. Izstādē būs skatāmi gan autores ievērotie vizuālie paradoksi pilsētas ielās, gan apcerīgi dabas formu vērojumi.

"Maināmies mēs, mainās mūsu iekšējā un apkārtējā pasaule. Šobrīd īpaši strauji. Es mēģinu sajust un notvert šī brīža emocijas cilvēkos, kurus satieku savā ceļā. Es skatos apkārt gan ar skumjām, gan smaidu, bet vienmēr – ar mīlestību. Tie esam mēs – es, tu, viņš, viņa tepat, mums līdzās. Tepat.."

Izstādes atklāšana: ceturtdien, 12.februārī plkst. 17.00.
Muzeja darba laiks: trešdien, piektdien, sestdien un svētdien: 11 – 17, ceturtdien: 12 – 19, pirmdien un otrdien: slēgts
Latvijas Fotogrāfijas muzejs atrodas Mārstaļu ielā 8 (ieeja no Alksnāju ielas) Rīgā

Muzejā ir apskatāma arī patstāvīgā ekspozīcija "Fotogrāfijas attīstība Latvijā. 1839. – 1941." un izstāde "Ūdens sajūta" (līdz 15.martam).