Valkas novadpētniecības muzejā no 2008.gada 27.septembra - 30.oktobrim skatāma Ulda Balgas un Alda Māra Dubļāna fotogrāfiju izstāde "Reflex Antique".

Fotogrupa Reflex savu darbību sāka 1977.gadā Valkā. Tās līderi bija Aldis Dubļāns un Uldis Balga. Par aktivitāti un radošajiem sasniegumiem fotogrupai Reflex 1985.gadā tika piešķirts Tautas fotostudijas nosaukums. Panākumi mijās ar apsīkumu, bet 2003.gadā Alda Dubļāna vadībā tika atjaunota aktīvā darbība.

Fotogrupas Reflex nozīmīgākais ieguldījums 20.gadsimta beigās Latvijas fotogrāfiskās kultūras pienesumā bija redzējums, kā paplašināt akadēmiskās fotogrāfijas robežas. Republikā bija bezgala daudz tā dēvēto Tautas foto klubu. Reflex izvēlējās neparastu ceļu - organiski iekļauties vispārējo mākslas norišu procesos. Fotogrāfija savā būtībā ir tikai viens no tehniskās izteiksmes līdzekļiem, kurš savienojams ar jebkuru citu mākslas žanros izmantojamajiem.

Tikai vidējās un vecākās paaudzes tā laika aktīvajā kultūras dzīves apritē bijušie fotogrāfi zina, cik unikāli īstenojās daži šīs grupas projekti, piemēram, "Radiators" un "M - 1:1".

Nevar nepieminēt Reflex`a atrašanās vietu - Valkas kultūras namā zem skatuves ar izeju uz skatuves aizkulisēm, kas radīja kontakta iespēju ar citiem radošiem cilvēkiem, galvenokārt mūziķiem: diriģentiem, koristiem, grupām - Jumprava, Credo, Bumerangs. Radoša atmosfēra, bohēma, sarunas un alkohols - šķiet no tā bija veidotas Reflex`a sienas.

Kultūras nama pagrīdē bija pilsētas patiesās, iestāžu neakceptētās kultūras norišu apspriešanas un izpausmju centrs. Ja savulaik padomijas galvaspilsētā Maskavā "viss notika virtuvēs", tad Valkā tas bija Reflex.

Taču gandrīz katru dienu, burvīgajā sarkanajā gaismā fiksāžas smārda pavadīta, tika radīta kāda jauna FOTOGRĀFIJA, kas no šodienas viedokļa ir antīka.

"Mūsdienu kultūras norišu temps ir ievērojami palielinājies. Antīku priekšmetu vai antikvariāta jēga tiek piešķirta lietām, kuras pavisam nesen bija aktuālas.

Kaut arī Latvijas mūsdienu un laikmetīgās fotogrāfijas pētniecība nepastāv kā sistēma, Latvijas Fotogrāfijas muzejs savu iespēju robežās cenšas komplektēt informāciju un arī pašus mākslas priekšmetus. „Reflex" noteikti ir laba antikvārā laikmetīguma atradne Latvijas fotogrāfijas kultūras kontekstā."

/Vilnis Auziņš, Latvijas Fotogrāfijas muzeja direktors/

Izstāde atvērta: līdz 30.oktobrim
otrdienās - piektdienās 11:00 - 18:00
sestdienās, svētdienās 10:00 - 16:00

no 1.oktobra:
pirmdienās - piektdienās 10:00 - 17:00
sestdienās 10:00 - 16:00
Ieejas maksa: Ls 0,50;
pensionāriem, studentiem, skolēniem Ls 0,20