v
Latvijas 90 gadadienai par godu arī Durbes pilī ir atklāta pastāvīgā foto izstāde "Muižu stāsti", kas aptver 90 gadu ilgu periodu Tukuma rajona vēsturē - laiku no 1918. līdz 2008. gadam - un atspoguļo dzīvi muižās. Izstādē apskatāms plašs fotogrāfiju klāsts un lasāmi dažādu cilvēku - kalpu un rentnieku, jaunsaimnieku un vecsaimnieku, zemkopju un zvejnieku, dārznieku un mežinieku, kolhoza priekšsēdētāju un grāmatvežu, slaucēju un traktoristu - un daudzu citu stāsti, kas ilustrē viņiem neaizmirstamu dzīves mirkli, bet tai pat laikā atspoguļo kādu Latvijas vēstures šķautni. "Muižu stāsti" ir izstāde par vienkāršajiem ļaudīm un par viņu ikdienu, laimīgu vai nelaimīgu, harmonisku un skaistu vai pat traģisku.
Izstāde ir par cilvēkiem, kam bijis vai ir lemts dzīvot vai strādāt kādā no muižām. Fotogrāfijās, kas gadu gaitā savāktas Tukuma muzejā, atspoguļojas dabas skaistums, lauku darbu ritms, svētki un dažādi pasākumi, arī - traģēdijas un neveiksmes. Parasti par muižām runā kā par vācu baronu saimniecībām. Izstādē eksponētas arī fotogrāfijas no tā sauktā muižu zelta laikmeta, kad muižu centri bija sakopti un krāšņos parkos ieslīguši. Vairāk tomēr ir to fotogrāfiju, kas atspoguļo jaunsaimnieku, vēlāk - kolektīvo saimniecību - darbību un pārvērtības, kas dažviet ir nesušas pozitīvas izmaiņas, bet citviet - nabadzību un postu.
Izstādē eksponētas fotogrāfijas ne tikai par tādām plaši pazīstamām muižām kā Durbe, Jaunpils un Jaunmokas, bet arī par mazāk zināmām - Cēres, Brizules, Degoles, Dzirciema, Lestenes, Irlavas, Kaives, Vecmoku, Plieņu un Pūres - muižām. Izstādē pirmo reizi eksponētas fotogrāfijas par līdz šim nepētītām vietām - Engures muižu un Engures mācītājmuižu, kā arī Vilksalas muižu. Pirmo reizi muižu tematikai veltītā izstādē ietverti arī zvejniekieciemi: Šlokenbekas Klapkalnciems un Cērkstes Apšuciems, kurus parasti ar muižām nesaista, bet kuri bija no tām atkarīgi.
Ekskursijas var pieteikt pa telefonu 63122633. Mazā parka iela 7, Tukums, Tukuma rajons LV-3101.