Heidelinde Czipin NārasNo 29. janvāra līdz 15. martam Latvijas Fotogrāfijas muzejā (Mārstaļu ielā 8 (ieeja no Alksnāju ielas) Rīgā) būs skatāma foto projekta "ŪDENS SAJŪTA" izstāde.

Austrijas fotogrāfu ierosinātais starpvalstu sadarbības projekts "Ūdens sajūta" (Aquaplaning) akcentē to vizuālā vēstījuma daļu, kas atspoguļo cilvēka saistību ar ūdeni. Austriešu kuratore, fotogrāfe Kristine Elsingere (Christine Elsinger) kopā ar Vīnes radošās apvienības Ad oculos pārstāvjiem noteica koncepta robežas un uzsāka tā īstenošanu 2002.gadā ar vairākām izstādēm Austrijā un atsevišķām ekspozīcijām Francijā un Ukrainā. Projekta starpvalstu sadarbības formula paredzēja citu valstu fotogrāfu un organizatoru  iesaistīšanu un kuratoru lēmumu eksponēt izstādi Latvijā noteica vairāku iepriekšējo gadu sadarbības prakse starp Latvijas, Austrijas un Francijas fotogrāfu radošajām grupām. Kopš 2007.gadā šis Eiropas foto mākslas tranzīta projekts piestāja Latvijā, izstāde "Ūdens sajūta" bijusi apskatāma Mencendorfa namā, Talsu novada muzejā un Saldus bibliotēkā.  Katra izstāde ir bijusi nedaudz atšķirīga, to paredz projekta koncepts – ūdens ir nebeidzama kustība. Pirms sākotnējās kolekcijas atgriešanās Austrijā skatītājiem vēlreiz tiek sniegta iespēja to apskatīt Rīgā – Latvijas Fotogrāfijas muzejā.

Ūdens ir viens no dabas pirmelementiem, kas nepieciešams jebkuras dzīvības formas pastāvēšanai. Daudzi kultūrvēstures fakti liecina, ka savu izpratni par ūdeni cilvēki skaidrojuši gan racionāli, gan iracionāli. Metaforas, fetiši, viedokļu un iespaidu daudzveidība ūdens kontekstā ir būtiska pasaules kultūras daļa. Tā veido savdabīgu tēlu lauku un informācijas plūsmu, kas apvieno plašu žanru un izteiksmes līdzekļu diapazonu. Kuratores Kristines Elsingeres uzaicinātie austriešu (Armin Bardel, Heidelinde Czipin, Michael Michlmayr, Christian Moser, Wolfgang Schriever, Lydia Neudeck – Waitzendorfer)  un franču (Marc Celerier, Claude Agnes) fotogrāfi visai atšķirīgi demonstrē tēlus, kas radušies katra individuālās pieredzes rezultātā. Latviešu fotogrāfu daudzveidīgo darbu atlasi veicis kurators, Latvijas Fotogrāfijas muzeja speciālists Vilnis Auziņš. Izstādē skatāmas Ineses Austrumas, Roberta Auziņa, Viļņa Auziņa, Valda Brauna, Artūra Daukuļa, Agra Dzilnas, Rūtas Kalmukas, Daigas Kalniņas, Andra Kozlovska, Harija Liepiņa, Agra Marnica, Arno Marnica, Astrīdas Meirānes, Liesmas Veilandes, Agneses Zeltiņas un Ilmāra Znotiņa fotogrāfijas, kā arī lietuvieša autora Vaclovas Straukas darbs.

Projekta mērķis ir atklāt dažādu personību un Eiropas reģionu tradīciju ietekmētās ūdens tēla interpretācijas, lietojot fotogrāfijas instrumentus. Katram laikmetam un katrai personībai ir savs peldēšanas rituāls un savs skatījums uz to. Šīs izstādes saturs tiek pakļauts mainīguma neizbēgamībai. Tas attiecas arī uz elastīgu attieksmi pret attēla iegūšanas tehnoloģiju – ekspozīcijā skatāmi gan pašu autori attīstīti un kopēti darbi, kas uz melnbaltās foto filmas fiksēti ar analogo kameru, gan digitāli attēli, kuru izveidē izmantotas datorprogrammu piedāvātās manipulācijas iespējas. Daži darbi ir savdabīgāk vai tradicionālāk risināti dizaina piedāvājumi, citi savrupu vizuālo piedzīvojumu pieraksti. Izstāde rosina pārdomas par cilvēka un ūdens saskarsmes jēdzienisko diapazonu un to, kā tas varētu tikt attēlots fotogrāfijās.

Muzeja darba laiks: trešdien, piektdien, sestdien un svētdien: 10 – 17,
ceturtdien: 12 – 19,
pirmdien un otrdien: slēgts