No 27. aprīļa līdz 5. jūnijam Rīgas mākslas telpā, Kungu ielā 3, būs skatāma Zviedrijas Institūta rīkota izstāde ECO CHIC- Towards Sustainable Swedish Fashion. Izstādes norises laikā plānoti semināri un radošās darbnīcas.

Projekta vadība: Anna Maria Bernitca (Anna Maria Bernitz)
Kuratore un ekspozīcijas dizainere: Karīna Grens (Karin Gräns)

Zviedrijas Institūta rīkotajā izstādē ECO CHIC - Towards Sustainable Swedish Fashionpārstāvēti Zviedrijas modes dizaineri, kuri savā darbā izmanto videi draudzīgu un ētisku pieeju, neziedojot modes tendenču aktualitāti. Atšķirība starp ekoloģisku un cita veida apģērbu nav acīmredzama. Eko-modes idejas pamatvērtības atklājas dizaineru uzskatos - uzstādījumos, kādus tie izvirza materiālu kvalitātei un izejvielām, ražošanas procesiem. Tērpu ekoloģiska un ētiska ražošana sākas ar to dizainu un turpinās līdz pat valkāšanai gatavam izstrādājumam.
Mūsdienu tekstila industrija bieži vien piesārņo dabu un saīsina cilvēka mūžu. Tā patērē vairāk ūdens kā daudzas citas rūpniecības nozares, izplata kaitīgas ķimikālijas un rada ievērojamus oglekļa dioksīda izmešus. Kopā ar apavu ražošanas nozari, tajā nodarbināti gandrīz miljards cilvēku; daudzi no tiem trešās pasaules valstīs strādā necilvēcīgos apstākļos un nesaņem pienācīgu atlīdzību. 1987. gadā cilvēki izmantoja tikai tik daudz resursu, cik daba spēja atjaunot. 2007. gadā pasaules atjaunojamie resursi gada griezumā bija izlietoti jau līdz 6. oktobrim un ekoloģiskā ziņā šis gads tika noslēgts ar iztrūkumu.
Zem apģērba pievilcīgā izskata slēpjas nepatīkama patiesība. Šobrīd modes nozare saskaras ar lielām problēmām, tomēr mūsdienu videi kaitīgajam apģērbam pastāv alternatīvas, kas spēj mainīt attieksmi pret modi un patēriņu. Ekoloģiska domāšana, ilgtspējīga attīstība tieši šajā virzienā nav tukši vārdi un mode nav saistīta tikai ar ārējo izskatu.
Zviedrijas institūts ir sabiedriska aģentūra, kas veicina Zviedrijas atpazīstamību ārvalstīs. Tā mērķis ir veicināt dinamisku dažādu formu ilgtermiņa sadarbību.

Izstādi rīko:
Zviedrijas Institūts
Rīgas kultūras aģentūra, Rīgas mākslas telpa
Zviedrijas vēstniecība Latvijā
Dizaina Informācijas centrs
Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā