Austrijas vēstniecība sadarbībā ar kinoteātri "Rīga" no šā gada 20. maija kinoteātra telpās piedāvā aplūkot slavenās austriešu fotogrāfes Inges Moratas (Inge Morath) fotogrāfiju izstādi "Donava". Šī izstāde ir īpaši aktuāla šogad, kad Eiropā tiks atzīmēta dzelzs priekškara krišanas 20. gadadiena. Izstāde kinoteātrī būs apskatāma līdz 20. jūnijam.

Donava ir allaž bijusi upe, kas saistījusi tik dažādu Eiropas vidienes un Dienvideiropas tautu likteņus un noteikusi to dzīvesveidu. 1958. - 1959. gadā austriešu fotogrāfe Inge Morata vairākos ceļojumos gar Donavas krastiem un atkārtoti no 1993. līdz 1995. gadam, pēc dzelzs priekškara krišanas, sev raksturīgā humānā veidā dokumentējusi dzīves norises pilsētās un ciematos, kuri atrodas Donavas upes krastos, no tās iztekas Švarcvaldē līdz ietekai Melnajā jūrā.

 

Fotogrāfijās pārsteidz mākslinieces skatījumam piemītošā daudzveidība gan laikā, gan telpā - tēla vienkāršība un vienlaikus spilgts tipiskums, fiksētā notikuma dinamika un uzsvērti vai pieklusināti kontrasti. Dažādu tautību un vecumu cilvēku portreti, viņu nodarbošanās un brīvā laika atainojums mijas ar monumentāli kultūrvēsturiski pieminekļu, krāšņas dabas ainavu, rāmu pilsētas panorāmu, lauku ainavas un industrializācijas postošās ietekmes dokumentāciju. Taču visās fotogrāfijās ir jūtama Donavas klātbūtne, ap kuru veidojās savdabīga un fascinējoša kultūrvide.

Austriešu fotogrāfe Inga Morata ir dzimusi 1923. gada 27. maijā zinātnieku ģimenē Grācā. Skolas gadus pavadījusi gan Francijā, gan Vācijā, Berlīnē pabeigusi žurnālistikas un romāņu valodu studijas. Pēc studijām strādā par izdevēju, tulkotāju un žurnālisti. Ar slavenā austriešu fotogrāfa Ernsta Hāza (Ernst Haas) atbalstu Inga Morata 1949. gadā pārceļas uz Parīzi, lai rakstītu tekstus fotoaģentūrai "Magnum". Iepazinusi fotogrāfijas burvību, 1951. gadā Londonā viņa beidz fotogrāfijas studijas un daudz mācās, sadarbojoties ar franču fotogrāfu Anrī Kartjē-Bresonu (Henri Cartier-Bresson).

Inga Morata fotografē tādiem žurnāliem kā Holiday, Vogue un Paris Match. Piecdesmitajos gados dodas ceļojumos uz Tuvajiem Austrumiem, Āfriku un daudzām Eiropas valstīm. Kā fotogrāfe sadarbojas ar filmu režisoriem, it īpaši ar Džonu Hjūstonu (John Huston), portretējusi daudzus slavenus aktierus kā Odrijs Hepberns (Audrey Hepburn), Bertons Lankasters Burton Lancaster, Odijs Mērfijs (Audie Murphy). 1960. gadā filmas "The Mastifs" ar Merlinu Monro (Marilyn Monroe) uzņemšanas laikā Inga Morata iepazīstas ar rakstnieku Arturu Milleru (Arthur Miller), ar kuru viņa apprecas 1962. gadā un nodzīvo kopā līdz par savai nāvei 2002. gadā. Kopā ar savu vīru foto māksliniece daudz ceļo, raksta ceļojuma aprakstus un realizē kā brīvmāksliniece savus projektus un pasūtījuma darbus, veido fotoizstādes un fotoalbumus.