veltījums autoram9. jūlijā plkst. 16:00 Latvijas Fotogrāfijas muzejā tiks atklāta BJC "Rīgas Skolēnu pils" un Rīgas domes Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta rīkotā starptautiskā fotokonkursa "Veltījums autoram" godalgoto un žūrijas īpaši izcelto darbu izstāde. Līdztekus sešiem godalgotajiem darbiem, izstādē skatāmas vēl 30 veiksmīgākās fotogrāfijas, kuru radīšanai jaunais fotogrāfs meklējis iedvesmu kāda mūsdienu vai pagātnes autora daiļradē, un kuras skatītājā spēj raisīt asociācijas ar attiecīgā autora veikumu un/vai personību. Šoreiz fotogrāfiju nosaukuma vienīgais uzdevums - apstiprināt skatītājam, ka attiecīgais darbs ir veltīts konkrētam autoram, taču tieši spēja skatītājā ierosināt atbilstīgu asociāciju ķēdi ir jaunā autora panākumu mēraukla.

Lai arī jaunajiem fotogrāfiem konkurss ir noslēdzies, izmantojot sporta analoģijas, bumba ir pārsviesta skatītāju laukuma pusē - tagad katrs skatītājs var kļūt par konkursantu un pārbaudīt savu vizuālo lasītprasmi un erudīciju.

Konkursam iesniegtos darbus vērtēja starptautiska žūrija Czech News Agency (ČTK) fotoredaktora Zdeneka Matušeka (Zdeněk Matoušek), Reuters ziņu aģentūras fotogrāfa Petra Joseka (Petr Josek) un Latvijas Fotogrāfijas muzeja vadītājas Mairas Dudarevas personā. Konkursā varēja piedalīties jaunie fotogrāfi, kas darbojas Latvijas un ārvalstu jauniešu foto kolektīvos, iesniedzot darbus vērtēšanai vienā no divām kategorijām atbilstīgī savam vecumam. Izstādē aplūkojami 21 jaunā fotogrāfa veltījumi 27 autoriem - gleznotājiem, fotogrāfiem, mūziķiem un rakstniekiem. Sešu godalgoto darbu autori pārstav trīs kolektīvus - Krayavid (Minska, Baltkrievija), TJN "ANNAS-2" un BJC "Rīgas Skolēnu pils", bet žūrijas īpašo atzinību par radošu veikumu izpelnījušies vēl 9 jaunie fotogrāfi.

Godalgas vecuma grupā līdz 17 gadiem ieguva Jānis Bokanovs (RSP) par veltījumu Alanam Aleksandram Milnam, Eva Abduļina (RSP) par veltījumu Edgaram Degā un Niks Bērziņš (ANNAS-2) par veltījumu Džeimsam Maknīlam Vistleram; savukārt vecuma grupā no 18 līdz 25 gadiem Artēms Brazovskis (Krayavid, Minska) par veltījumu Anrijam Kartjē-Bresonam, Olga Šukailo (Krayavid, Minska) par veltījumu Tīnai Modoti un Ģirts Raģelis (RSP) par veltījumu Pablo Pikaso.

Žūrijas vērtējuma rezultāti parādīja šāda veida darbu vērtēšanas neizbēgamo subjektivitāti un katra lasītāja pieredzes ietekmes neizbēgamību vizuālā materiāla nolasīšanas procesā. Lai arī žūrija ir godalgojusi un atzīmējusi kopumā piecpadsmit darbus, visas izstādē aplūkojamās fotogrāfijas ir īpašas un pelnījušas atzinību. Izstādīto darbu autoru vidū zaudētāju nav, tādēļ arī pat godalgotajiem darbiem netiek piešķirtas vietas.

Izstāde apskatāma līdz 2. augustam.