Latvijas Dabas muzejs sadarbībā ar Līgatnes Dabas taku zvērkopi Velgu Vītolu līdz 2010.gada 28.februārim piedāvā iepazīt lāču dzīvi izstādē "Līgatnes lāči".

Izstādē apskatāmas V.Vītolas fotogrāfijas, kurās redzēsim abas populārās lāču meitenes - Ilzīti un Līzīti, kā arī citus V.Vītolas "bērnus". Mazākajiem izstādes apmeklētājiem ir iespēja savu pēdu samērīt ar lāča pēdu un samērīties augumiem, kā arī uzzināt kurš smagāks-- lācis vai pats. Izstādes laikā tiks demonstrēta arī Latvijas Televīzijas raidījuma "Dabas grāmata" filma par mazajiem lācīšiem.

1981.gadā V.Vītola sāka strādāt vietā, kas pilnībā atbilda viņas sapnim piecu gadu vecumā - Gaujas Nacionālajā parkā. Tur viņa joprojām strādā par zvērkopi. Šajos gados viņa bijusi ļoti mīļa māmiņa ne tikai lāču bērniem, bet vairākiem desmitiem savvaļas dzīvnieku, aļņu ģimenē viņai jau pienākas "vecmāmiņas" gods.

Lāču pētnieki stāsta, ka Latvijā regulāri sastopami 10-15 lāči. Mežā ieraudzīt pekaini ir ļoti grūti, bet vienmēr iespējams to apskatīt Līgatnes Dabas takās, kur pašreiz mitinās trīs pieaugušie lāči un lāču meitene Ilzīte. Gadu tūkstošiem Eiropā dzīvoja daudz lāču un tie bijuši dzīvnieku valsts varenākie pārstāvji šajā reģionā. Brūnais lācis dzīvo egļu mežos ar bagātīgu pamežu, vietās ar kritušiem kokiem pie upēm un ezeriem.