Freskas Eiženija Anna Freimane2009.g. 06.oktobrī VEF kultūras pils Skulptūru zālē plkst. 18.00 tika atklāta Fotokluba RĪGA vadītājas Eiženijas Freimanes jubilejas foto izstāde FRESKAS.

Eiženija Anna Freimane (1949) ilgus gadus strādājusi par teātra fotogrāfi un ir daudzu aktieru, kultūras darbinieku, operas un baleta zvaigžņu portretu autore. Bet par galveno tēmu fotogrāfijā ir kļuvis balets.

Foto Kvartāls 2009. aprīlis Nr.2(16), Alise Tīfentāle: "Eiženijas Annas Freimanes foto kolekcijā ir precīzi dokumentēti dejas soļi, kur dejotāja ķermenis šķiet bez mazākās piepūles levitējam virs skatuves dēļiem - fiksētais kustības posms ir augstākais palēciena punkts, niecīga daļa no lidojuma acumirkļa, un tas vēsta par cilvēka dejas tehnikas pārvaldīšanu un apbrīnojamu meistarību.

Savukārt darbi, kuros fotogrāfe tvērusi ķermeņu un tērpu kustības ilgākā ekspozīcijā, vēsta pavisam ko citu - te atklājas tieši tēla ekspresija, dejas valodā tulkotā spilgto emociju amplitūda no trauslā maiguma līdz liktenīgam dramatismam.

Deja ir process - kustība, un šajos izplūdušajos attēlos mēs gūstam priekšstatu par kustības virzienu, ātrumu, spēku, iespējamo nozīmi, neiedziļinoties analītiskajā detaļu aplūkošanā un nesadalot dejas kustību atsevišķos ķermeņa stāvokļos. Šīs kustības pēdas varētu dēvēt arī par fotogrāfes subjektīvo dejas interpretāciju - pārzinot savu darba materiālu, Eiženija Anna Freimane var to brīvi interpretēt, neriskējot kļūdīties."

Izstādē ir apkopoti septiņdesmito, astoņdesmito, deviņdesmito un līdz šim laikam fotografētie solisti, kuri ir dejojuši uz Latvijas Nacionālās operas skatuves.