Eiženija10.oktobrī plkst.13.00 Rīgas Centrālās bibliotēkas Daugavas filiālbibliotēkā (Aviācijas ielā 15, 2.stāvā) tiks atklāta Eiženijas Annas Freimanes fotoizstāde "Pastāvēs, kas pārvērtīsies!". Pasākumā piedalīsies Rīgas Centrālās bibliotēkas bibliotekāres, Dramaturgu teātra aktrises Renāte Krūma un Anita Matisone-Ozola ar fragmentu lasījumiem no lekcijas – performances "Aspazija un Rainis. Gals un sākums".
Fotoizstāde, kuras nosaukumā lasāmi Raiņa vārdi, veltīta izcilā latviešu dzejnieka un dramaturga Raiņa lugu iestudējumiem Latvijas teātros no 1977. līdz 2015.gadam. Fotogrāfijās redzami dažādu laikmetu teātri un aktieri, dažādas scenogrāfijas un estētika, – tāds ir fotomākslinieces Eiženijas Freimanes veltījums Raiņa un Aspazijas 150. jubilejai. Fotoizstāde "Pastāvēs, kas pārvērtīsies!" veidota ar Rīgas domes atbalstu. Fotoizstādi papildina Raiņa dramaturģijai veltīta bibliotēkas materiālu izstāde "Ar Spīdolas daili un gaišumu".
Eiženija Anna Freimane dzimusi Rīgā. Mācījusies mūzikas un baleta skolā.
Pēc vidusskolas beigšanas ar tēva dāvāto fotoaparātu Zenit–3 sāka apgūt fotografēšanas pamatus.
Kopš 1968.gada sākusi specializēties foto jomā Operas un baleta teātrī, fotografējot izrādes. Tad māksliniecei arī radās lielāka interese par kustību fiksāciju.
1972. gadā Eiženija Anna Freimane ir Latvijas Teātra savienības teātru fotogrāfe.
No 1987.gada – Latvijas Fotomākslinieku savienības biedre.
No 1995.gada Eiženija Anna Freimane ir fotokluba "Rīga" mākslinieciskā vadītāja.
2006.gadā saņemta Mārtiņa Buclera prēmija.
2012. gadā saņemts FIAP – Starptautiskās fotomākslas federācijas (Federation Internationale del'Art Photographique) AFIAP (mākslinieks, meistars – Artist) tituls.
No 2012.gada Latvijas Fotomākslinieku savienības un FIAP sadarbības koordinatore Latvijā (FIAP Liason Officer for Latvia).
2015.gadā par nopelniem Latvijas kultūrā un fotomākslas attīstībā un popularizēšanā, Latvijas vēsturisko liecību dokumentēšanā un nodošanā nākamajām paaudzēm saņēmusi Atzinības krusta virsnieka titulu.
Izstāde bibliotēkā skatāma no 10. oktobra līdz 30.novembrim P., Pk: 10 – 18, O., T., C.: 10 – 19, S.: 10 – 17, Sv.: slēgts
Kontaktinformācija bibliotēkā: tālr. 67848995

Eizenija Freimane

Eizenija Freimane

Eiženija Freimane