Aller - Jamais RetourAr izstādi "Ulrike Otingere. Retrospekcija" un filmas "Ulrike Otingere – Bodenezera nomade" demonstrējumu izstādes atklāšanā Gētes institūts Rīgā Latvijas skatītājiem sagādā jau otro satikšanos ar vienu no savdabīgākajām vācu māksliniecēm, kuras darbi vienmēr nojaukuši un pārkāpuši dažādu žanru robežas: Ulrike Otingere - režisore, scenāriju autore, operatore, producente, fotogrāfe.

1942. gadā dzimusī Ulrike Otingere ir viena no starptautiski slavenākajām vācu kinomākslas pārstāvēm. Arī mākslinieces fotogrāfijas, kas tapušas vēl pirms viņas pirmajām filmām, nonākušas ievērojamās privātajās un publiskajās mākslas kolekcijās un sastopas ar ļoti pozitīvu rezonanci arī ārpus mākslas scēnas. Ulrikes Otingeres filmas un fotogrāfijas lielākoties ir ļoti cieši saistītas. Filmēšanas un fotografēšanas vietas bieži ir līdzīgas, dažreiz arī attēlu motīvi, un tomēr mākslinieces fotogrāfijas veido patstāvīgu kosmosu un ne mazākajā mērā neatsaucas uz viņas filmām.

Izstādē tiek prezentēti Ulrikes Otingeres kino un foto darbi. Kā fotogrāfe un kinomāksliniece viņa savos darbos apvieno dažādus mākslinieciskos žanrus. Attēlos vērotājam svešajā atklājas zināmais, tālajā – tuvais. Mākslinieces daiļrade sniedzas no sirreāli teatrāliskā līdz etnoloģiskiem vērojumiem, no fikcionālā līdz dokumentālajam. Turklāt Ulrike Otingere nekad neapgalvo, ka sniedz neitrālu attēlu. Attēlos aizvien ir jūtams viņas subjektīvais redzējums un viņas kameras fokuss. "Protams, ka es, kaut arī kamerai otrā pusē, esmu klātesoša arī attēla atbildes skatienā," apstiprina māksliniece. Šausmas un skaistums, dzīvesprieks un psihiski bezdibeņi ir klātesoši visos viņas darbos. Izstādes fotogrāfijas ir sagrupētas sadaļās "En face", "Mongolija", "Theatrum Sacrum", "Tirgus", "Ikdiena" un "Arhitektūra".

FILMA "Ulrike Otingere – Bodenezera nomade"

Režija: Brigite Krāmere, Vācija, 2012, krāsaina, 86 min.

Galvenie varoņi: Ulrike Otingere, Ingvilda Geca, Irma Hermane, Ulrihs Gregors

Ulrike Otingere ir unikāla un savdabīga kinorežisore un māksliniece. Viņas radītais kinokosmoss ir ietekmējis veselu paaudzi. Visa sākums ir pie Bodenezera. Tā ir Ulrikes Otingeres dzimtā vieta, arī šodien viņa regulāri tur pavada savu laiku. Taču Brigite Krāmere Bodenezeru izvēlas par šī kinoportreta sākumpunktu arī tāpēc, ka, pati dzimusi šajā vietā, dala ar Otingeri arī lielo mīlestību pret ūdeni. Te sākas arī Krāmeres mākslinieciskās daiļrades ceļš, kurā nozīmīga vieta bijusi saskarsmei ar Ulriki Otingeri un viņas daiļradi. Vārds tiek dots ceļabiedriem un draugiem, tostarp kolekcionārei un kuratorei Ingvildai Gecai, publicistam Ulriham Gregoram, filozofam Berndam Šereram un aktrisei Irmai Hermanei. Otingeri un Krāmeri vienojošie saskares punkti filmā tiek izmantoti par pamatu aptverošam daiļrades apskatam, sniedzot dziļu ieskatu mākslinieces dzīvē un daiļradē.

Filma vācu valodā, subtitri angļu valodā, sinhrons tulkojums latviešu valodā.

Savukārt Vācu kino klubā 31.05.2012. piedāvājam filmu "Freak Orlando" (režija: Ulrike Otingere, Vācija, 1981, krāsaina, 126 min.).

Izstādes laiks: 10.05. – 20.07.2012., darba dienās: 9:00-20:00, sestdienās: 09:00-15:30

www.ottinger-film.de

www.ulrikeottinger.com