Jānis Deinats "Mona"No šā gada aprīļa restorānā "Ostas skati" aplūkojama fotogrāfa Jāņa Deinata fotoizstāde. Tā veidota no darbiem, kas tapuši Latvijas – Islandes spēlfilmas "Mona" filmēšanas laikā. Izstāde apmeklētājus priecēs līdz jūnija sākumam.

Izstādes autors Jānis Deinats atzīst: "Kad pirms pāris nedēļām noskatījos filmu, redzu, ko būtu varējis darīt citādāk. Taču manā darbībā dažas tieši šai izstādei atlasītās fotogrāfijas ir ļoti nozīmīgas". Turklāt virkne fotogrāfiju nav ieraugāmas filmas kadros; tie ir filmēšanas procesu dokumentējoši uzņēmumi, kas jau kļuvuši par patstāvīgiem mākslas faktiem. Attēlos redzami gan filmas galveno lomu atveidotāji Kristīne Belicka un Sauļus Balandis, gan arī citi filmēšanas brīdī klāt esoši cilvēki. Pašam autoram īpaši tuva esot fotogrāfija ar bērniem, kas kapsētā spēlē kārtis.

Jānim Deinatam filmā "Mona" bijusi interesanta pieredze ne tikai dokumentējot filmēšanas procesu, bet arī savā ziņā kļūstot par vienu no filmas personāžiem. Tiesa gan, viņa varonis filmā nav klātesošs, toties klātesošas ir filmas varoņa (arī fotogrāfa) uzņemtās fotogrāfijas, kurām "Monas" kontekstā ir sižetiska nozīme.

Jautāts par vietas izvēli šai izstādei, "Ostas skatu" līdzīpašnieks Andris Grasmanis atzīst, ka tā nebūt nav nejauša un visnotaļ atbilst restorāna koncepcijai – atbalstīt dažādus mākslas projektus, padarīt pasauli skaistāku un cilvēku eksistenci patīkamāku.

"Cilvēks restorānā ierodas ne tikai paēst, bet arī, lai baudītu atmosfēru, noskaņu, mūziku, skaistu skatu pa logu un šajā gadījumā arī – foto mākslu ar dzīviem stāstiem un savu īpašo raksturu," piebilst Grasmanis, pateicoties kura atbalstam izstāde šādā formā un veidolā pieejama skatītājiem.

Ināras Kolmanes filma "Mona" ir filmu studijas DEVIŅI un Islandes kinokompānijas "Kisi Production" kopražojums. Režisore piedāvā kaisles, erotikas un fantasmagorisku vīziju caurvītu stāstu, kurā realitāte un pasaka sakausējas vienā veselā. "Mona" vienlaikus gan izklaidē, gan arī ļauj baudīt vizuāli piesātināto estētiku.

Kritiķu iespaidi par filmu: http://youtu.be/Avg5KHDkfSQ
Skatītāju iespaidi pēc filmas noskatīšanās: http://youtu.be/uB3qJ8_XmaY
Filmas veidotāju iespaidi pēc pirmizrādes: http://youtu.be/HO_JtOXjH-I

"Mona" ir mūsdienīga pasaka pieaugušajiem, kas stāsta par kaisli, iekāri un mūžseno sievietes neizprotamību. Filmas darbība risinās kādā Latvijas mazpilsētiņā, kur iedzīvotāju galvenais iztikas avots ir lopkautuve. Rīgas biznesmenis Tomass ierodas uz sava tēvoča bērēm, ierauga vietējo meiteni Monu — un vairs nedomā par atgriešanos Rīgā. Rezultātā vairāku mazpilsētas iedzīvotāju līdz šim mierīgā dzīve sagriežas kājām gaisā.

Filmas aktieru ansambli veido starptautiska komanda. Galveno lomu atveidotāji ir latviešu aktrise Kristīne Belicka un pazīstamais lietuviešu kino un teātra aktieris Sauļus Balandis. Filmā spēlē arī latviešu aktieris Lauris Subatnieks un Krievijas teātra un kino aktieris Valērijs Jaremenko. Epizodiskās lomās redzami aktieri Pēteris Liepiņš, Juris Gornavs, Ināra Slucka un citi.

Filmas mūzikas autors ir pieredzes bagātais islandiešu komponists Hilmars Orns Hilmarsons, kura mūzika saņēmusi daudzu starptautisku kinofestivālu balvas.

Vienam no filmas varoņiem, kurš kādā filmas epizodē pārvēršas par mistisku dzīvnieku, plastisko grimu veidojis maskavietis Pjotrs Goršeņins kopā ar savu leģendāro plastiskā grima apvienību "FX Design Group".

Filmas režisore un scenārija līdzautore ir Ināra Kolmane, scenārija autors – rakstnieks Arvis Kolmanis, operators - Uldis Jancis, mākslinieks - Jurģis Krāsons, grima māksliniece – Asja Strēle. Latvijas producenti - Jānis Juhņēvičs un Vita Liberte. Islandes "Kisi Production" pārstāv producenti Ingvars Tordarsons un Julius Kemps.

Filmā dzirdama gan latviešu, gan krievu valoda. "Monas" treileri iespējams noskatīties: http://youtu.be/TuFLnvzEQRw
Savukārt filmas jaunumiem ikviens aicināts sekot sociālajā tīklā Facebook http://www.facebook.com/MonaTheFilm un Draugiem.lv http://www.draugiem.lv/Mona

Filma tapusi ar Latvijas Nacionālā Kino centra, starptautiskā kino fonda Media+, Islandes Kino centra, Valsts Kultūrkapitāla fonda, Rīgas Kinostudijas, Ziemeļu Ministru padomes biroja Latvijā un vairāku pašvaldību un privāto uzņēmumu atbalstu. Filmas "Mona" mūzikas ieraksts un skaņas pēcapstrāde veikta Islandes studijā "Syrland", kurā tapuši arī daudzi Bjorkas, "Sigur Ros" un citu ievērojamu mūziķu ieraksti.