Jānis Saliņš velopolo gladiatori28. jūnijā pulksten 18 Rīgā, Lāčplēša ielā 10 velosipēdistiem draudzīgākajā kafejnīcā un velodizaina studijā "MiiT" atklās 2012. gada Baltijas labākā portretu fotogrāfa Jāņa Saliņa ekscentrisko fotoizstādi "Va' velopolo gladiatori!", informē Dace Zipka.

Džeki uz riteņiem, rokās metāla nūjas, galvās ķiveres, acīs gail cīņa – īsti plēsoņas. Jā, no pirmā acu uzmetiena varētu likties, ka labi nebūs. Bet labā ziņa ir tāda, ka viss ir labi, jo, apvienojot profesionālu fotogrāfu ar efektīgu un netradicionālu spēli, ir tapusi savdabīga fotoizstāde.

Fotogrāfijas ir tapušas pilnīgi autentiskā vidē, cietā seguma velopolo jeb Hardcourt Bike Polo spēles laikā. Līdzās Jāņa Saliņa fotogrāfiju profesionālam izpildījumam estētisku baudu sagādā fotogrāfiju dzīvīgums, proti, portreti nav retušēti, un katra unikālais raksturs izcelts ar kontrastrastriem.

Jānis stāsta, ka devies uz spēli ar nolūku to dokumentēt, taču objektīvā ieraudzījis mūsdienīgus gladiatorus – vīri īstā cīņā, lai izklaidētu sevi un sabiedrību. Viņš atzīst, ka portretos ir izdevies ieslodzīt visas velopolo dimensijas – fiziskās un emocionālās.

Kafejnīcas "Miit" līdzīpašnieks Andris Vaitekūns stāsta: "Pirmkārt, Jāņa fotoportreti ir īsts trilleris par gladiatoru cīņām, un, otrkārt, izstādes vieta ir nekur citur kā tikai "MiiT", jo te atbalsta gan velosipēdistus, gan velopolo. Aicinām iepazīt šo spēli mākslas fotogrāfijās!"

Jāņa Saliņa profesionalitāte regulāri tiek novērtēta ar dažādām godalgām, spilgtākās no tām: 2012. gada Baltijas labākais portretu fotogrāfs, 2011. gada Baltijas kāzu un portretu foto kategorijā Labākais individuālas personas foto ar foto "Gada cilvēks" un citas.

Cietā seguma velopolo jeb Hardcourt Bike Polo Latvijā ieviests pavisam nesen – aptuveni pirms trim gadiem. Šis sporta veids ir atvasināts no zirgu polo un pēc tam no velopolo, kuru spēlēja zālienā. Tā ir komandas spēle, katrā komandā ir trīs spēlētāji, spēlē divus puslaikus: katrs puslaiks ilgst 5 min vai līdz iemestiem pieciem vārtiem.

HardBikePolo posmi un informācija http://www.facebook.com/RigaBikePolo

Vairāk informācijas par izstādi: www.miit.lv.

Foto: Jānis Saliņš, Velopolo gladiators.