Latvijas modes vēstureNo 30.jūlija līdz 19.augustam t/c "Galerija Centrs" projekta "Art&Shopping" ietvaros būs skatāma pirmā Latvijas modes žurnāla "Rīgas Modes" izstāde. Izstādē būs skatāmas pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados uzņemtās stila fotogrāfijas un leģendārā modes žurnāla skaistākie vāki.

Izstādē varēs aplūkot 20 gs. sešdesmito, septiņdesmito un astoņdesmito gadu žurnāla "Rīgas Modes", modes skašu un to aizkulišu fotogrāfijas. Dāmām mode ir interesējusi vienmēr, bet padomju laikā sievietes pēc tās bija izslāpušas. Mode bija vienīgā iespēja, kā izcelties no pelēkās masas.

Modes māksliniece Asnāte Smeltere: "Es nepārspīlēšu sakot, ka sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados Rīga diktēja modi visā plašajā Padomju Savienībā. "Rīgas Modeļu nams" modelētāji veidoja dizainu apģērbam, kas tika izrādīts ne tikai modes skatēs un modes izstādēs, bet arī nonāca masu ražošanā. Mūsu "Rīgas audums" ražoja tādu audumus, par ko ir vērts sarīkot atsevišķu izstādi, savukārt Latvijas šūšanas fabrikas apģērba visu PSRS."

"Jaunieši mūsdienās par Padomu laiku modi izsakās skeptiski, bet pieredzes bagātākie atgādina, ka mode vienmēr atkārtojas un daudzas tās nemainīgākās tendences nāk tieši no pagātnes. "Rīgas Modeļu nama" skates augstās profesionalitātes dēļ savā laikā bija pazīstamas gan Padomju Savienībā, gan tālu aiz tās robežām, tāpēc šī izstāde noteikti iedvesmos gan jaunos modes māksliniekus, gan iepriecinās Latvijas modes tradīciju cienītājus," atzīst t/c "Galerija Centrs" vadītāja Zita Siliņa.

Ievērības cienīgs ir fakts, ka žurnāls "Rīgas Modes" iznāca 220 tūkst. eksemplāru lielā tirāžā. Tas bija "Rīgas Modeļu nama" izdevums, kas ieskicēja tā laika vieglās rūpniecības modes virzienu. Savukārt ateljē "Rīgas modes" ar žurnālu nekas nesaistīja. Tas apvienoja mazos šūšanas ateljē un raksturoja sadzīves pakalpojumu virzienu. Šos divus nesaistītos virzienus jauc līdz pat mūsdienām.