2. augustā Kalnciema kvartālā tiks atklāta mākslinieka Romana Korovina izstāde "Liesma groziņa formā". Izstāde apskatāma Izstāžu mājā līdz 22. augustam otrdien-piektdien no 16.00-22.00, sestdienās 12.00-22.00.

Romans Korovins (1973) ir Latvijā dzīvojošs un strādājošs krievu mākslinieks, kurš no vienas puses ir pazīstams un tiek saistīts ar daudziem un dažādiem lokālās kultūras vides dalījumiem un grupām, piemēram, tekstgrupu "Orbīta", Vilks Production studiju, Latvijas fotomākslinieku eliti, kas regulāri tiek prezentēta ārvalstīs, u.tml., taču vienlaicīgi R. Korovins stāv ārpus tiem, nesaistoties ne ar vienu līdz galam. Pats par sevi.

"Liesma Groziņa Formā" ir R.Korovina piektā personālizstāde astoņu gadu laikā. Tajā redzamas ir pēdējos gados tapušas fotogrāfijas, kurās autors ierastās 35mm filmiņas vietā ir iemēģinājis roku ar plato 6x7cm filmu. Ierastās simetriskās kompozīcijas, ģeometrizācija, amizanti izvēlēti attēlojami objekti un to sakarības. Taču gaisma un gaismēna šajos darbos ir ieguvusi līdz šim R.Korovina mākslā nepieredzētu intensitāti.

Kā parasti, uzmanību piesaistošs ir izstādes nosaukums, kas šķiet kā tāds maģiskā reālisma piemērs. No otras puses, tas var arī nebūt nedz brīnums, nedz arī valodisks kalambūrs, bet gan realitātē novērojama parādība. Ikdienišķa, nesarežģīta, bet tik un tā fascinējoša.

Iespējams, to varētu izskaidrot, lietojot F.Liotāra nojēgumu par 'nereprezentējamo prezentāciju'. Proti, Liotāram tā ir viens no galvenajiem problēmpunktiem modernajā mākslā, kas parādās, mēģinot mākslas darbā izteikt notikumu. Tas ir, notikums parādās klātbūtnē nevis pateicoties formālai reprezentācijai jeb attēlojumam, bet gan tam, ko Liotārs sauktu par matērijas diferenci: dažādām niansēm, tembriem u.tml., kas savukārt ļauj pietuvoties sublīmā pieredzei. Sublīmā sajūtu veido idejas (tajā skaitā arī morāles idejas) 'it kā' prezentācija tajā vietā, kur pati ideja nevar tikt attēlota. Izjust sublīmo jeb cēlo nozīmē atrasties afektīvā paradoksā. Līdz ar ko varētu atļauties secināt, ka R.Korovina darbi ļauj kaut nedaudz, bet pietuvoties sublīmā pieredzei. Un vai tā būs reliģiski, mītpoētiski vai ikdienišķas rutīnas iekrāsota – tas jau pēc katra paša ieskatiem.Teksta autore: Iliāna Veinberga, mākslas kritiķe.

Mākslinieks dzīvo un strādā Rīgā, Latvijā. Absolvējis Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu (1991), Latvijas Mākslas akadēmiju (1995, BA) un ieguvis maģistra grādu, absolvējot LMA Grafikas nodaļu (1997. prof. Gunāra Kroļļa darbnīca). Kopā 1996. gada Romans strādā "Vilks Studio", izņemot divus gadus (2000-2002), kad viņš nomainīja mūzikas klipu un reklāmu režisora amatu uz menedžera asistenta vietu Fulcrum galerijā Ņujorkā, ASV.

www.romankorovin.com