Jūlija Pivena "Pagātnes liecinieks"Trešdien, 19. decembrī, plkst. 18:00 Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā tiks atklāta fotogrāfes Jūlijas Pivenas pirmā personālizstāde "Pagātnes liecinieks"

Izstādē būs apskatāma fotogrāfiju sērija, kurās attēlotas industriālās būves, kuras tika uzbūvētas Latvijas teritorijā padomju laikā, bet 90. gados tika slēgtas.

Projekts ir unikāls, tapis vairāku gadu garumā, apzināti vācot materiālus par Padomju Savienības artefaktiem. Autore fotografējot ir apmeklējusi tādas padomju laika industriālās būves, kā VEF, Sarkanā zvaigzne, Rīga Seļmaš, Slokas papīrfabrika, Ķemeru sanatorija. Dažas rūpnīcas, kurās autore pabijusi, ir jau nolīdzinātas ar zemi, un par to eksistenci nekas vairs neliecina.

Klejošana pa pamestajām ēkām un rūpnīcām ir sava veida meditācija vai tumšā estētika. Telpas, kuras kādreiz bija pārpilnas ar dzīvību un darbību, bet vairs neizpilda šo funkciju. Tādas nelielas lietas, kuras tika atrastas bijušo rūpnīcu teritorijās, kā tā laika cigarešu paciņas, nodzeltējuši dokumenti, zāļu pudelītes u.tml. lietas ir tā laika simboli, kuri vēsta par to, ka kādreiz šeit mutuļojusi dzīvība. Iespējams tādēļ, fotogrāfijās ir jaušama pagātnes rēga klātbūtne. Jūlija ir kā pētnieks, kura klīst pa padomju laika drupām, cenšoties tās atdzīvināt savās fotogrāfijās. Viņu interesē viss neparastais, neizprotamais, neizskaidrojamais.

Kā pati autore skaidro: "Esmu cilvēks, kuram patīk klejot pa pamestām ēkām un iemūžināt kolorītas vietas ar savu fotokameru".

Fotogrāfe dod skatītājiem iespēju ielūkoties pagātnes telpā caur savu redzējumu, vēl jo īpašāku emocionālo pārdzīvojumu dara fakts, ka iemūžinātās ēkas vairs neeksistē, tagad tās ir tikai atmiņas un pagātnes fragments.

Izstāde būs apskatāmas no 20. līdz 6. janvārim Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā, Alberta ielas 12. nama 9. dzīvoklī.

Informāciju sagatavoja: Jūlija Pivena, izstādes menedžere, t.29793768, e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.