foto Sandis PriedeFoto izstāde ar šādu intriģējošu nosaukumu ir iekārtota Talsu novada muzeja izstāžu zālē, un tās autors ir mūsu kolēģis, tātad "pašu audzināts" muzeja speciālists foto jautājumos Sandis Priede (dz. 1986).

Interese par fotogrāfiju Sandim aizsākusies apmēram pirms pieciem gadiem, kad, Ziemas svētkus gaidot, tika organizēta muzeja darbinieku vaļasprieku izstāde. Un tad gandrīz vai nevilšus tapa pirmās fotogrāfijas. Bet šajos Ziemassvētkos Sandim jau pavisam nopietna izstāde "98%". Šajos gados ir iegūta profesionāla fotogrāfa kvalifikācija, iepirkta laba foto tehnika, apmeklēti daudzi muzeju darbinieku kursi.

Viņa ikdienas darbs ir muzeja krājuma foto digitalizācija nacionālajam muzeju kopkatalogam, bieži vien arī skrupulozais darbs pie muzeja iespieddarbu – katalogu, plakātu, ielūgumu u.c. foto materiāla sagatavošanas; šo darbu – fotografēt mākslas darbus reproducēšanai - Sandis ir apguvis perfekti; tad vēl viņam jābūt klāt kā reportierim pie daudziem notikumiem muzejā un novadā, viņš ir kļuvis par Talsu foto kluba biedru, taču pa šo laiku Sandim ir izkristalizējušās arī atsevišķas viņa foto interešu jomas – tā ir fotografēšana kāzās, foto sesijas un fotografēšana dabā. Un līdz ar to saprotams, ka Sanda pirmajā personālizstāde gods atdots ainavai, turklāt melnbaltajai. Arī izstādes nosaukums – 98% - ir skaidrojams ar mūsu acs uzbūves īpatnību: 98% no acs šūnām apkārtējo pasauli redz melnbaltu!

Izstāde būs apskatāma līdz 2013. gada 6. janvārim.