Ninas Korhonenas un Tores Sandāla fotoizstādesNo 9.jūnija līdz 3.jūlijam Latvijas Fotogrāfijas muzejā aplūkojami zviedru fotogrāfu darbi - Ninas Korhonenas fotoizstāde "Rewind" un Tores Sandāla fotoizstāde "Nozagtie mirkļi".

Nina Korhonena (Nina Korhonen) dzimusi 1961.gadā Somijā. Kopš 80.gadiem dzīvo un strādā Stokholmā Zviedrijā. Fotogrāfiju apguvusi 80.gadu beigās "Nordens Fotoskola" Zviedrijā. Ninas Korhonenas darbi bijuši skatāmi autores personālizstādēs "Fotografisk Center" Kopenhāgenā Dānijā, Krievijas Federācijas Kultūras ministrijas Valsts fotogrāfijas centrā "Rosfoto" Sanktpēterburgā, daudzās izstāžu zālēs un galerijās Zviedrijā, Norvēģijā, Somijā, Francijā un citviet. Viņas albumu  "Anna, Amerikan mammu" Zviedru profesionālo fotogrāfu asociācija atzina par gada labāko fotogrāmatu Zviedrijā 2004.gadā. Tas ir stāsts par fotogrāfes vecmammu Annu, kas 1959.gadā emigrēja uz savu sapņu zemi - Ameriku. Annas vīrs un meita palika Somijā, kamēr viņa pati turpmākos četrdesmit savas dzīves gadus pavadīja okeāna otrā pusē. Katru vasaru viņa devās uz Somiju, un katru ziemu viņas vīrs - uz Ņujorku. 90.gados savu vecmammu regulāri apciemoja Nina Korhonena, dokumentējot viņas ikdienas gaitas pēdējos septiņos dzīves gados. Savukārt vēl iepriekš tapusi fotosērija "Minne. Muisto. Memory" - autore fotografējusi meiteņu vasaras brīvdienas Zviedrijas laukos, pašai atminoties savas bērnu dienas. Sērija "Rewind", kas eksponēta Latvijas Fotogrāfijas muzejā, uzskatāma par triloģijas pēdējo daļu. Tā aizsākta 1997.gadā un līdzinās intīmai dienasgrāmatai, autorei izvērtējot savu dzīvi. Dažos fotoattēlos Nina Korhonena redzama viena pati, stāvot mežā, starp kokiem vai uz aizsprosta upes vidū, citos fiksēta viņas ģimene.

Tore Sandāls (Tore Sandahl) dzimis 1957.gadā Norvēģijā. Kopš 80.gadiem dzīvo un strādā Stokholmā Zviedrijā. Fotogrāfiju apguvis 80.gadu beigās "Nordens Fotoskola" Zviedrijā. Savai radošai darbībai saņēmis dažādas stipendijas un grantus, tai skaitā atbalstu no Zviedru Autoru fonda un organizācijas "Norsk Fotografisk Fond". Autora fotogrāfijas bijušas skatāmas galerijās un izstāžu zālēs galvenokārt Skandināvijas valstīs. Grāmata "Stolen Moments" izvirzīta nominācijai "Gada labākā fotogrāmata" Stokholmā 2007.gadā. Tores Sandāla melnbaltās fotogrāfijas tapušas autora ceļojumos Portugālē, Rumānijā, Francijā, Norvēģijā un citur laikā no 1990.gada līdz 1995.gadam. Tām nav doti nosaukumi un citas norādes, kas sniegtu detalizētāku informāciju par attēlā redzamo cilvēku vai notikumu. Sērija līdzinās nejauši atrastu fotogrāfiju apkopojumam - tikpat kā abstraktie kadri rāda dzīvi kā daudzu mirkļu, nozīmīgu un mazāk nozīmīgu, aizplūšanu laikā.

Izstāžu norisi atbalsta Zviedrijas vēstniecība Rīgā.

Abu izstāžu atklāšana notiks ceturtdien, 9.jūnijā plkst. 17.00. Izstādes atklās Zviedrijas vēstnieks Latvijā Matss Stafansons.