Foto Ivo BlūmsFotogrāfs, mūziķis un burāšanas entuziasts Ivo Blūms aizraujošo vindsērfingu vienīgais Latvijā bildē no skatītājam gluži neierasta skatu punkta – no viļņu virsotnēm un ieplakām, pats peldot cieši līdzās burātājiem. Klātbūtnes efekts un neparastais rakurss piešķir fotogrāfijām īpašu enerģiju, dinamiku, mirkļa izjūtu. No 15. līdz 30. aprīlim Latvijas Vindsērfinga asociācija aicina ikvienu aplūkot iedvesmojošās fotogrāfijas t/c "Galerija Centrs".

Pasaulē tā ir diezgan ierasta prakse – fotogrāfam vilkt ķiveri, peldvesti, pakārt kaklā ūdensdrošu fotoaparātu un mesties peldus, lai ķertu dinamiskus vindsērfinga mirkļus. Latvijā Ivo Blūms, cik zināms, šobrīd ir vienīgais tāds "trakais".

Tas gan ir likumsakarīgi, jo Ivo arvien aizrautīgi izmēģinājis ko jaunu, pievienojot savu īpašo redzējumu.

"Brīvības sajūtu mēs katrs izprotam savā veidā, Ivo Blūms savu brīvību ir atradis fotogrāfijās. Viņa fotogrāfijas iedvesmo un pārsteidz ar uzdrīkstēšanos, kas daudziem cilvēkiem ir tikai sapnis. Pasaule gaida un novērtē šādus drošsiržus, kas nebaidās īstenot savus sapņus," saka Zita Siliņa, t/c "Galerija Centrs" vadītāja

Latvijas Vindsērfinga asociācijas priekšsēdētājs Jānis Jēkabsons savukārt pauž prieku par cilvēkiem, kas ļauj arī citiem ieraudzīt dzīves krāsainos, neparastos momentus: "Lielākā daļa cilvēku spēj redzēt, tomēr ir maza daļa to, kas spēj saskatīt. Par laimi, Ivo ir tāds, kurš ne tikai spēj ieraudzīt, bet arī iemūžināt to fotogrāfijā un parādīt citiem."

Arī pats Ivo nodarbojas ar burāšanu, sevi gan kautrīgi dēvējot par iesācēju, jo ar to nodarbojas piecus gadus – tas neesot nekas. Taču aizrāvies ar to esot pamatīgi. Tā arī radusies doma par izstādi – caur ekspresīvām, neparastām fotogrāfijām parādīt vindsērfinga pievilcību un popularizēt šo nodarbi Latvijā. Viņš tic neinscenētu situāciju pievilcībai, tādēļ labprāt fiksē īstus un nesamākslotus mirkļus, kas savu vērtību nezaudē nekad. Ivo fotografējis pasaules un Eiropas čempionāta posmus, viņa darbi publicēti vadošajos pasaules vindsērfinga portālos.
"Radās doma parādīt plašākai Latvijas publikai, cik tas ir skaisti – burāt ar vējdēli, un, galvenais, ka tas viss nenotiek "kaut kur pasaulē", bet tepat Latvijā! Daudzi nemaz nezina, ka, piemēram, pērn Latvijā notika pasaules čempionāts vindsērfingā, kurā piedalījās spēcīgākie pārstāvji no 25 valstīm! Arī Eiropas čempionāta posmi pie mums notiek, turklāt mums pašiem ir lieliski burātāji. Pat neraugoties uz profesionālo pusi, burāšana ar vējdēli ir aizraujošs un veselīgs veids, kā lieliski atpūsties un pavadīt brīvo laiku," stāsta Ivo Blūms.
Jāpiebilst, ka Ivo pēdējā laika lielā aizraušanās ir koka sērfa dēļu izgatavošana – arī šī nodarbe radusies kā vēlme izmēģināt ko jaunu, bet arī nemanot "ievilkusi", gluži kā fotografēšana, burāšana un mūzika.
Daudzi Ivo joprojām atceras arī kā grupas "Logo" kādreizējo basģitāristu. Ar Ansi Klintsonu, grupas solistu un tagadējo TV un radio ētera personību, abi joprojām uztur draudzīgas attiecības un nav atmetuši domu atkal kopā uzspēlēt vai veidot citu radošu projektu. "Ivo ir mākslinieks, kuram piemīt spēja sajust mirkli, tā esenci, vienalga, mūzikā, fotogrāfijā vai citā jomā. Viņa mākslai piemītošais trumpis ir prasme atklāt mirkļa pašu būtību, kas nezūd arī pāri laikam un telpai," emocionāli par drauga mākslu teic Ansis Klintsons. "Tas arī ir skaistums, par kuru var teoretizēt, bet tas ir dzīvs un sajūtams tepat, šeit un tagad, tikai vajag to saskatīt vai arī – kādu, kas to parāda."
Ar fotografēšanu Ivo nodarbojas apmēram 12 gadus, nopietni – pēdējos piecus, kad tas kļuvis arī par vienu no maizes darbiem. Reportāžas un momentu fiksēšana ir viena no Ivo kaislībām šajā jomā, bet viņu interesē arī dažādas neparastas fototehnikas, piemēram, pinhole (burtiski – "adatas caurums") – tas ir foto novirziens, kurā netiek izmantota nekāda veida optika, bet attēla veidošanās notiek caur mazmazītiņu caurumu kastē, kārbā, bundžā u.c. Pinhole tehnika ir aizraujoši neparedzama, turklāt tur viss jādara pašam savām rokām, tādēļ to vasaras fotopulciņos pie Ivo labprāt apgūst bērni. Otra Ivo interesējošā joma fotomākslā – bildēšana ar monokli jeb objektīvu, kuram ir tikai viena lēca, tādējādi panākot raksturīgo maigo zīmējumu un sfēriskās aberācijas (attēla nobīdes, pārveidojumi).
Izstāde būs skatāma visiem interesentiem bez maksas no 15. līdz 30. aprīlim tirdzniecības centrā "Galerija Centrs" Rīgā, Audēju ielā 16.

Izstādes patroni un atbalstītāji:
t/c "Galerija Centrs", http://www.galerijacentrs.lv
Latvijas Vindsērfinga asociācija, http://www.vindserfings.lv


Sīkāka informācija:
Mob. tel.: 22078061
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
www.ivoblums.lv