Viņa devās izzināt savas dzimtas saknes Latgalē, apstaigāt dzimtas mājas tuvējo apkārti, uzmeklēt cilvēkus, kuri pazinuši viņas vecomāti, atklājot sen zudušu pasauli, kurā tagad ļauts ieskatīties ikvienam no mums. Fotogrāfes Ivetas Vaivodes izstāde "Klēpis" ir pirmā mākslas darbu izstāde, kas būs skatāma Latgales vēstniecībā GORS.

Fotogrāfe Iveta Vaivode atklāj, kā tapusi izstāde "Klēpis": "Pirms diviem gadiem es devos uz savas vecāsmātes Antoņinas ciematu Pilceni Latgalē,  lai  atrastu to mītisko vietu, kuru iztēlojos, pētot viņas jaunības dienu attēlus. Lielākoties mūsu dzīve vairs nav saistīta ar kādu īpašu vietu, fiziski pastāvošu zemes strēli vai vecu māju, kuru būtu cēluši mūsu vecvecāki. Spēja pārvietoties no vienas pasaules malas uz otru, dinamiski mainīt dzīvesvietas un biežāk ceļot virtuāli kā klātienē, padara mūsu identitāti reizē izplūdušu un unificētu."

Iepazīstot Pilcenes ciema ļaudis, fotogrāfi pārņēmušas dīvainas izjūtas. Lai arī pavisam sveši, šajos cilvēkos Iveta atpazina kaut ko ļoti tuvu, bet nu jau aizmirstu – savas ģimenes sievietes. "Īpaši reizēs, kad Anna mani vakaros klusi aicināja klausīties bišu dziedāšanā vai stāstīja nebeidzami garos stāstus par savu pagātni," atceras māksliniece. "Apstaigājot Pilcenes un tuvumā esošo ciematu ceļus, es varēju atgriezties savas, un, iespējams, arī savas mātes bērnībā, kur katram cilvēkam ir sava smarža, bet tikko izslauktu pienu vienmēr dzer siltu," turpina Iveta.

Ivetas darbs pievēršas atpakaļ skatīšanās idejai kā fotosēriju formējošam modelim. Meklējot savas ģimenes pēdējās liecības, fotogrāfe meklēja cilvēkus, kuri kādreiz bija pazinuši viņas vecomāti, pilceniešu stāsti Ivetai atklāja sen zudušu pasauli. "Daudzi no manis sastaptajiem cilvēkiem, šķiet, turpina dzīvot savdabīgā pagātnē, atmiņās, kas nenovēršami tuvojas tam punktam, aiz kura ir vienīgi aizmiršana," teic Iveta.

Iveta Vaivode (1979) jau vairākus gadus darbojas kā praktizējoša fotogrāfe un fotogrāfijas pasniedzēja. Fotogrāfiju viņa apguvusi Andreja Granta studijā, Bornmutas Mākslas institūtā, patlaban studē maģistratūras programmā Ālto universitātē Somijā. Iveta ir saņēmusi vairākas balvas starptautiskos fotogrāfijas konkursos - "Nikon Discovery award" (Lielbritānija) 2008. gadā un "Fresh Faced and Wild Eyed. Photographers Gallery" (Lielbritānija) 2007. gadā, savukārt sērija "Klēpis" 2012. gadā uzvarēja "C/O Berlin Talents" konkursā Vācijā. Ivetas darbi ir izstādīti Lietuvā, Lielbritānijā, Beļģijā, Turcijā un Francijā.

Ivetas Vaivodes fotogrāfiju izstāde "Klēpis" būs skatāma no 18. septembra līdz 9. oktobrim Latgales vēstniecībā GORS jeb Austrumlatvijas koncertzālē Rēzeknē, Pils ielā 4.