Jura Kmina fotoValmieras teātra 2. stāva skatītāju foajē atklāta fotogrāfa Jura Kmina foto izstāde "Klusumu!", kurā iekļauti gandrīz 50 krāsaini uzņēmumi, kas tapuši pērn, teātra 90. sezonā. Tā ir daļa no fotogrāfijām, kuras Juris Kmins uzņēma, gatavojot teātra jubilejai veltīto grāmatu.

Izstādes simbols un nosaukuma atšifrējums patiesībā ir fotogrāfa atrasta vēsturiska detaļa – signālzīme ar uzrakstu "тишина!", kas padomju gados, izrādei sākoties, iedegās pirms uziešanas uz skatuves. Visu pagājušo sezonu J. Kmins neuzkrītoši piedalījās teātra dzīvē, tverot mirkļus, kas citreiz nav skatāmi nepiederošām personām – aktierus mēģinājumos, pirms un pēc izrādes, tehniskos darbiniekus un visus citus cilvēkus, kuri strādā teātrī.
"Teātra vadība iecerēja izveidot grāmatu par Valmieras teātri, kur es guvu pilnīgu piepildījumu kā fotogrāfs – tiekoties ar cilvēkiem, redzot viņu darba aizkulises," intervijā portālam "satori 1∕4" sacīja J. Kmins. "Vienīgais, par ko man ir žēl - es laikam zaudēju zināmu intrigu par teātri. Es to redzu no otras puses, un svētku sajūta, ejot uz pirmizrādi, uz kādu laiku ir pazudusi. Zemapziņā es to uzreiz redzēšu no aizkulisēm. Bet tur ir savs šarms."
Grāmatā fotogrāfijas būs melnbaltas, bet izstādē – krāsainas. "Kontrastam," paskaidro mākslinieks. "Uzņemtais materiāls ir ļoti liels. Šis ir koncentrāts, mans viedoklis par Valmieras teātri un tā darbu."
Juris Kmins (1961) 2011. gadā kopā ar savu skolotāju, Latvijas mākslas fotogrāfijas klasiķi Gunāru Bindi Valmieras teātrī radīja un izstādīja portretu sēriju "Krodera teātris". Viņa kontā ir arī tādas izstādes kā "Lēciena mācību stunda" (2011), kurā fotogrāfs lēcienā fiksējis dažādus Latvijā pazīstamus cilvēkus, un "Pieslēdzies, Latvija!" (2013), kas radīta, sekojot tam, kā mūsu sabiedrības seniori mācās strādāt ar datoru.