Juris Bērziņš-Soms "Reiz Liepājā"Ceturtdien, 18. martā plkst.15 Liepājas muzejā, K.Ukstiņa ielā 7/9, svinīgi atklās eksliepājnieka Jura Bērziņa-Soma fotoizstādi "Reiz Liepājā", kur autors 33 fotogrāfijās rāda neparastas vietas Liepājas pilsētas ainavā. Viņa fotogrāfijas atklāj pavisam citu Liepāju. Izstāde ir Liepājas muzeja dāvana Liepājas dzimšanas dienā.

Juris Bērziņš-Soms ir DnB NORD Bankas un portāla www.diena.lv kopīgi organizētā konkursa "Atklāj citu Latviju!" uzvarētājs. Konkursa mērķis bija atklāt unikālus un neierastus tūrisma objektus Latvijā. Tajā piedalījās vairāk nekā 100 fotogrāfu - profesionāļu un amatieru, kas vērtēšanai bija iesūtījuši vairāk kā 600 fotogrāfiju. Žūrijas komisija par labāko atzina Juri Bērziņu-Somu par fotogrāfiju sēriju "Reiz Liepājā".

Šī fotogrāfiju sērija parāda, ka ikdienas steigā mēs dažkārt nepamanām skaistas un neparastas vietas, kas ir mums apkārt. Savu pilsētu redzam ikdienu, taču tikai retais saskatījis Liepājas nianses, ko savās fotogrāfijās iemūžinājis Juris Bērziņš - Soms. Fotogrāfs Raimo Lielbriedis norāda: "Spēja radīt fotogrāfiju sēriju par vienotu tēmu ar vienotu izskatu liecina par fotogrāfa prasmi rīkoties ar pieejamo informāciju, to interpretēt individuāla darba radīšanai. Tie vairs nav vienīgi skaidri, krāsaini, automātiski attēli. Taču krāsa šajos darbos spēlē būtisku lomu. Autors rīkojies ļoti mērķtiecīgi, izvēloties sižetus uzņemšanai tā, lai krāsu attiecības būtu pamanāmas."

"Mani uzrunāja bildēs atainotais Liepājas tēls, tas atgādina bērnības sajūtu, ciemojoties pie vecmāmiņas. Senilas mājas, bet no tām strāvo bezgalīgs mīļums, viss tīrs un sakopts, nekas neatrodas kaut kur tāpat vien - katram nieciņam ir savs stāsts," tā fotogrāfijas novērtēja DnB NORD Bankas pārstāve Inga Grabinska.

Izstādei "Reiz Liepājā" bildes tapa 2006.gada augusta divos rītos. "Biju Liepājā, nenāca miegs un pabraukājos pa dzimtajām vietām. Cilvēki daudz netraucēju un es ieraudzīju to, ko, iespējams, ikdienas liepājnieks nemaz neredz. Pat galvu nepaceļ Kapsētas ielā, kur, liekas, kāds iemūrēts, nepievērš uzmanību ar papi apsistajai WC tualetei, neskumst par Annas baznīcas svētās aplauztajām rokām, nepamana melno runci, neapbrīno grezno durvju iederību simtgadīgajos namiņos, nenoglāsta ģipša dzīvnieciņus, nemaz nerunājot par krāšņajām gružkastēm (svešvārds Rīgā, kur ir tikai miskastes). Iespējams, ka tagad daudz kas Liepājā - no šeit redzamā - vairs nav,viss plūst, mainās, dažkārt arī nodeg," sacīja autors.

Juris Bērziņš - Soms dzimis un audzis Liepājā, mācījies Raiņa 6.vidusskolā. Dzīve mainījās, kad viņa patēvs, Liepājas teātra aktieris Visvaldis Aiše, sāka strādāt Rīgas muzikālās komēdijas teātrī un 1963.gada janvārī aizveda uz Rīgu. "Pirmajā dienā grasījos mesties zem tramvaja, bet vēlāk iedzīvojos. Tomēr vēl tagad jūtos kā tautieši ārzemēs - dzimtā Liepāja ir tuvāka, bet tālumā, Rīga - tur joprojām jūtos tikai kā dzīves vietā", sacīja Juris Bērziņš - Soms.

Fotografēt viņš sāka jau Liepājā (ar Smenu), bet profesionāli - 1972.gadā. Sākumā avīzē "Sports", tad "Padomju Jaunatnē", arī "Liesmā" un citur. Savulaik vairākus gadus strādājis žurnālā "Rīgas Modes". Tad 20 gadu pārtraukums (nodarbojāss ar poligrāfiju), bet pēdējos piecus gadus atkal fotografē - strādā žurnālā "Sports" par fotogrāfu, žurnālistu, direktoru.

Liepājā kopš 1986.gada ir bijušas vairākās fotoizstādes par Brazīliju, Ķīnu, Norvēģiju, Zviedriju, Dāniju, Franciju, Angliju un Liepāju.

Juris BĒRZIŅŠ-SOMS (dzimis Ribakovs)

Jura Bērziņa-Soma foto izstāde Liepājas muzejā, K. Ukstiņa ielā 7/9, būs skatāma līdz 25.aprīlim.

Jura Bērziņa–Soma fotoizstāde "Reiz Liepājā"