Rīgas paš/portretiEiropas kultūras galvaspilsētas programmas izstāde "Rīgas paš/portreti" būs skatāma Tabakas fabrikā, Miera ielā 58, no 4. līdz 27.jūlijam. Iesaistot vairāk nekā 500 galvaspilsētas iedzīvotājus, kā arī atzītus fotogrāfus, izstāde piedāvās mūsdienīgu rīdzinieku portretu caur viņu pašu un mākslinieku acīm.
Projekts "Rīgas paš/portreti" apvieno laikmetīgo mākslu ar iedzīvotāju līdzdalību, unikālā veidā izceļot mūsdienu Rīgas raksturu. Izstādes autori ir paši rīdzinieki – simtiem iedzīvotāju no Ķengaraga, Juglas, Torņkalna, Bolderājas un citām apkaimēm, kas izveidojuši savus pašportretus radošās darbnīcās ar vietējiem un ārzemju māksliniekiem. Toties pazīstami Latvijas fotogrāfi - Iveta Vaivode, Andrejs Strokins, Kaspars Goba, Andris Kozlovskis un Aija Bley – radījuši jaunas portretu sērijas un multimediju darbus, kur galveno lomu ieņem rīdzinieki. Redzami arī leģendārā Argentīnas fotogrāfa Markosa Lopeza (Marcos Lopez) šopavasar radītie rīdzinieku portreti krāšņajā Pop Latino stilā.

Iesaistot dažādu apkaimju, paaudžu un tautību rīdziniekus, izstāde ļaus katram ieskatīties acīs tuvākiem un tālākiem kaimiņiem, un novērtēt savas pilsētas dažādību. Dažādajos darbos būs redzami Pārdaugavas jaunieši savās dzīves telpās, Bolderājas azerbaidžānu kopiena piknikā pie dabas, Juglas neredzīgā ciemata iedzīvotāju veidoti pašportreti mālā, jūrnieki, kas nofotografējušies vēsturiskajā multigrāfijas tehnikā, Autoostas fotobūdiņā noķerti kolorīti rīdzinieki un vēl daudzi citi.
Izstādes "Rīgas paš/portreti" atklāšana notiks Tabakas fabrikā (Miera ielā 58) 3.jūlijā, plkst.18.00. Izstāde būs atvērta katru dienu (izņemot pirmdienas) no plkts.12.00 līdz 20.00. Ieeja bez maksas.
Izstādes laikā notiks arī radošās darbnīcas un akcijas, sniedzot iespēju ikvienam apmeklētājam piedalīties un izveidot savu pašportretu. Tāpat darbi būs skatāmi pilsētvidē – sabiedriskā transporta pieturās.
Vairāk informācijas: www.rigaselfportraits.com

"Rīgas paš/portreti" organizē biedrība ISSP, un tā ir daļa no starptautiskā iedzīvotāju līdzdalības un kopienu mākslas projekta "Laikmetīgi pašportreti" (www.contemporaryselfportraits.com). Projekta mērķis ir veicināt iedzīvotāju līdzdalību radošos procesos, izpaužot savu personisko un lokālo identitāti ar pašportretu palīdzību.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. Rīga 2014 programmas partneris ir Lattelecom, kas arī nodrošina tehnoloģisko atbalstu.