V.Pletkus 2006 284 18 R rrNo 3. marta Latvijas Fotogrāfijas muzejā būs skatāma Lietuvā plaši pazīstamā fotomākslinieka Vītauta Pletkus izstāde "Izzušana".
Fotosērija "Izzušana" attēlo lēno sairšanas procesu. Mājas, sētas, skulptūras – vietas un objekti –, kas kļuvušas liekas, lēni slīgst aizmirstībā un veido savu paralēlo realitāti zudušā laikā. Aizmirstība vieno pirmskara, padomju un 20. gadsimta 90. gadu celtnes un objektus. Vītauts Pletkus kolekcionē ainas, kurās redzams, kā laiks iznīcina vietu identitāti un visu cilvēka celto un veidoto pamazām pārņem daba, dodot vietu jaunajam.
"Vītauts Pletkus pazīstamajai Lietuvas fotogrāfijas ainavai piešķir neatlaidīgu rūgtumu. It kā, lūkojoties uz vienu un to pašu realitāti, viņš redzētu, ka tā ir jau sabrukusi, gleznainā ainava ir aizsegs, ilūziju paklājs pār kliedzošu bedri, kurā var augt tikai dzelzsbetona kolonnas un sarūsējuši stieņi. Nokritusi no pjedestāla, blakus aizvērtām durvīm akmens lauva pamazām pārvēršas par neesamību. Šī pasaule ir nolemta," par Vītauta Pletkus darbu sēriju raksta Lietuvas mākslas zinātniece Agne Narušīte. "Tomēr saglabājas cerība," viņa atzīmē, "varbūt fotogrāfs, staigājot apkārt, mūs ved uz kādu slepenu vietu? Uz istabu, kurai tek jumts, kur mūsu sapņi piepildīsies, notiks brīnums un rūgtums izgaisīs." Autors šo tēmu risina vairākās fotogrāfiju sērijās, kuras uzņemtas, sākot no 21. gadsimta sākuma.
Vītauts Pletkus dzimis 1955. gadā Viļņā. 1980. gadā viņš pabeidz Viļņas Civilās Inženierijas institūtu. Kopš 2003. gada Vītauts Pletkus ir Lietuvas Mākslas fotogrāfu asociācijas biedrs. Nozīmīgākās no autora fotogrāfiju sērijām ir "Placebo" (2013-, Placebai), "Neperspektīvi projekti" (2008 – 2013, Neperspektyvūs projektai), "Teritorijas" (2006–2011, Teritorijos), "Nomale" (2006–, Pakraščiai), "Kauņas tilti" (2003-2008, Kauno tiltai). Autors publicējis divas savu darbu grāmatas – "Tilti" (2011, Tiltai) un "Izzušana" (2015, Tuštėjimai).
IZSTĀDES ATKLĀŠANA PAREDZĒTA 3. MARTĀ, 2016. GADĀ, PLKST. 17:00 LATVIJAS FOTOGRĀFIJAS MUZEJĀ, MĀRSTAĻU IELĀ 8 (IEEJA NO ALKSNĀJA IELAS)
PALDIES DIZAINA AĢENTŪRAI "PIECI EZERI" UN INFORMATĪVAJIEM ATBALSTĪTĀJIEM.