Stīvensa Taljosa plakātsNo 9. augusta līdz 2. septembrim Latvijas Fotogrāfijas muzejā apskatāmas divas personālizstādes - 3. stāvā būs skatāma Lauras Stīvensas (Laura Stevens) fotogrāfiju izstāde "Mēs vienatnē" (Us alone), bet 2. stāvā Isabelas Taljosas (Isabel Tallos) fotogrāfijas no sērijas "Low cost".

Lauras Stīvensas fotogrāfijas ir kā sava veida pētījums, kura ietvaros Laura Stīvensa atspoguļo spriedzi un cīņu starp vīrieti un sievieti, kas nolēmuši dzīvot kopā. Šīs fotogrāfijas nelīdzinās tradicionālajam attēlam ar laimīgu, mīlošu pāri, kam smaids sejā. Tā vietā fotogrāfe atklāj tās slēptās attiecību nianses, vienmuļos un melanholiskos brīžus, ko rada pāra līdzāspastāvēšana. Savos darbos Laura vēlas izzināt atšķirības partneru vidū, kuri savās attiecībās cenšas saglabāt personīgo brīvību un identitāti, bet paralēli tam tomēr ir daļa no pāra kopīgās dzīves, kopīgās realitātes. Šī darbu sērija sastāv no fotogrāfijām, kurās redzami reāli eksistējoši pāri savās dzīvesvietās. Fotogrāfijas tapušas fotogrāfei sadarbojoties ar šiem pāriem, kas fotosesijas ietvaros mēģina padarīt redzamu viņu divkāršo esamību. Lauras Stīvensas sērija "Mēs vienatnē" atklāj smalku gaismas un krāsu izjūtu, kas fotogrāfijās rada intīmu un mazliet glezniecisku noskaņu.

Autors Laura Stīvensa

Autors Laura Stīvensa

Laura Stīvensa dzimusi 1977. gadā, Anglijā, taču šobrīd dzīvo un strādā Parīzē, kur tapusi daļa no izstādē redzamās sērijas. Fotogrāfei ir Līdsas Metropolitēna Universitātes grafiskās mākslas un dizaina grāds kā arī Braitonas Universitātes maģistra diploms fotogrāfijas nozarē. Laura Stīvensa 2009. un 2010. gadā piedalījusies fotogrāfu darbnīcās Spānijā, bet 2005. gadā bijusi Vizuālās mākslas rezidencē Indijā. 2010. gada fotogrāfe saņēmusi Džūlijas Margaretas Kameronas balvu, bet 2011. gadā ieguva Kauņas fotofestivāla balvu Photo Star 2011. Fotogrāfe līdz šim piedalījusies grupas izstādēs Lielbritānijā, Francijā un ASV. Šī ir pirmā Lauras Stīvensas personālizstāde.


Savukārt Isabelas Taljosas sērijas  "Low cost" pamatā ir ceļojums uz 10 dažādām pilsētām, 10 dažādās valstīs. Izvēle doties tieši uz šīm vietām tika izdarīta balstoties uz pašas autores uzstādītajiem noteikumiem – ceļojuma sākumpunktam vienmēr jābūt Madridei, katrā vietā jāuzturas 3 dienas, neviena valsts projekta laikā nedrīkst atkārtoties, bet par lidojumu jāmaksā ne vairāk kā 30 EUR. Tādējādi ceļojuma plānošana autorei kļuva par sava veida matemātisko algoritmu. Taču sērija "Low cost" ir kas vairāk kā autores ceļojuma piezīmes fotogrāfijās. Darbus iezīmē spēle starp laiku un telpu, kurā veikli tiek iesaistīts katrs izstādes vērotājs. Isabela savos darbos izmanto ceļojumā apmeklēto vietu arhitektūru un interjerus - viesnīcu numuriņus, muzejus, pilis, baznīcas, pat privātmājas un skolas. Fotogrāfe pielieto dažādas foto manipulācijas, izmainot telpu dabiskās proporcijas un izaicinot skatītāja uztveri. Paralēli realitātes mijiedarbībai ar fikciju, sērijas "Low cost" fotogrāfijās jaušams tukšums un klusums, kurā vienīgā dzīvā būtne ir pati autore.

Autors Isabela Taljosa
Isabela Taljosa dzimusi 1983. gadā Madridē. Fotogrāfei ir Madrides Komplutenses Universitātes bakalaura grāds mākslas zinātnē un Madrides Fotogrāfijas skolas EFTI maģistra grāds mākslas fotogrāfijā. Isabelai Taljosai bijušas personālizstādes Spānijā, Lietuvā un Vācijā kā arī autore piedalījusies vairākās grupas izstādēs Spānijā, Vācijā, Peru, Itālijā un Lietuvā. No 2006. līdz 2011. gadam fotogrāfe ieguvusi vairākus vietēja un starptautiska mēroga apbalvojumus Spānijā, bet 2008. gadā Isabela Taljosa ieguvusi Roberto Vijagraza stipendiju. 2011. gadā tika publicēta viņas grāmata "Isabel Tallos. Low cost", kurā redzami ne tikai sērijas "Low cost" darbi, bet arī autores skices un piezīmes sērijas tapšanas laikā.

Abu izstāžu atklāšana paredzēta ceturtdien, 9. augustā plkst. 17.00,

Latvijas Fotogrāfijas muzejā, Mārstaļu ielā 8, Vecrīgā.