MINOX presesfotoNo 18. novembra, Latvijas Fotogrāfijas muzeja, 2. stāva vēsturiskās ekspozīcijas zālē būs apskatāma Minox rūpnīcas dāvināto fotokameru kolekcija no Vācijas, kas būtiski papildinās LFM krājumā un ekspozīcijas zālē jau esošos Minox ražojumus.

Ekspozīcijai tiks pievienotas un izstādītas tādas kameras kā CD 70 un CD 112, kas pirmo reizi tika prezentētas 1996. gadā, 1982. gada modelis 35 PL, kas veiksmīgi turpinājis aizsākto 35 mm filmiņas fotoaparātu līniju, populārā Minox modeļa LX eksemplāri, simpātiskais miniatūra izmēra Minox Leica modelis, kas sver tikai 93 gramus, kā arī citi modeļi. Blakus jaunizstādītajiem modeļiem, būs iespēja noskatīties arī īsu video materiālu par Valteru Capu un Minox, kā arī vēlreiz apskatīt jau agrāk ekspozīcijas zālē izstādītos Minox materiālus - Valtera Capa skices, speciāli ražoto Minox fotofilmiņu, eksponometru, dažādus aksesuārus, laboratorijas ierīces un izpētīt smalkās detaļas, no kurām Minox kamera sastāv.
Minox mini fotokameras izgudrotājs ir Valters Caps (Walter Zapp), dzimis Rīgā, 1905. gada 4. septembrī, tirgotāju ģimenē. Tēvs Kārlis bija Lielbritānijas pavalstnieks, māte Emīlija Antonija Ida Burhards - baltvāciete. 1921. gadā, pēc atgriešanās no izsūtījuma Urālos, Capu ģimene caur Tallinu nolēma doties uz Rietumiem. Tallinā 1922. gada sākumā V. Caps sāka strādāt Valtera Lemberga fotodarbnīcā, kur viņam radās ideja par maza izmēra fotokameras izveidošanu. 1932. gadā Valters Caps un Rihards Jirgens nodibināja kopuzņēmumu kameras izstrādāšanai un četru gadu laikā tika radīts kameras paraugs. Tomēr viņiem bija grūtības atrast firmu, kas gribētu šo kameru ražot.
1936. gadā Valters Caps izteica savu priekšlikumu Valsts Elektrotehniskās fabrikas (VEF) direktoram Teodoram Vītolam. Tā paša gadā rudenī tika noslēgts līgums un Valters Caps pārcēlās uz Rīgu. Viņa jaunradītā kamera bija sensācija ne tikai Latvijā, bet visā fotorūpniecībā. Tirgus vajadzībām VEF kameru sāka ražot 1938. gada 12. aprīlī. Pēc jaunās kameras bija ļoti liels pieprasījums un tā tika patentēta 22 valstīs. Laikā no 1937. līdz 1942. gadam, tika izgatavotas 17 000 kameras. Kad 1940. gadā Latviju okupēja PSRS, ražošana pārtraukta netika, tikai gravējumu „Made in Latvia" aizstāja ar „Made in USSR". Kameras ražošanu pārtrauca 1942. gadā un ražošanas iekārtas tika izvestas uz Vāciju, kur vēlāk Minox fotoaparātu ražošana tika atsākta. Valters Caps miris 2003. gadā, 97 gadu vecumā, Šveicē.

PALDIES MINOX GMBH VĀCIJĀ PAR DĀVINĀJUMU LATVIJAS FOTOGRĀFIJAS MUZEJAM!


Darba laiks 17. novembrī:
12.00-18.00

Darba laiks 18. novembrī:
11.00 - 16.00